torek, 25 junija, 2024
DomaLokalnoV&F: Vremensko razdejanje. Veter v Črnomlju 106 km/h, v Nm 82 km/h!

V&F: Vremensko razdejanje. Veter v Črnomlju 106 km/h, v Nm 82 km/h!

Neurje, ki je v večernih urah doseglo tudi JV Slovenijo je povzročilo veliko škodo. Po prvih neuradnih informacijah je silovit veter povzročil največ težav. Odkril je več streh objektov, tako na Dolenjskem kot v Beli krajini. Po prvih informacijah tudi streho vrtca v Črnomlju. Več dreves je padlo tudi na stanovanjske objekte in ceste. V Črnomlju je najmočnejši sunek severnega vetra imel hitrost 106 km/h. Zabeležili so ga ob 20.30 uri. V Novem mestu je bil najmočnejši sunek vetra SZ smeri ob 20.10 uri, in sicer 82 km/h! 

Na terenu so vse pristojne službe, ki odpravljajo posledice silovitega neurja, ki je zelo hitro in uničujoče prešlo dobršen del Slovenije. 

Neurje je zajelo območje Dolenjske in Bele krajine, in sicer občine Novo mesto, Dolenjske Toplice, Straža, Žužemberk, Trebnje, Mirna, Šentrupert, Črnomelj, Metlika in Semič. 

Zaradi močnega vetra je bilo v vseh občinah podrtih več dreves, ki so ovirala promet, poškodovala elektroenergetske vode in komunikacijska omrežja, zato je bila prekinjena oskrba z električno energijo več odjemalcem. Podrta drevesa so poškodovala več stanovanjskih in gospodarskih objektov ter nekaj vozil. Močan veter je razkril in poškodoval več stanovanjskih hiš, večstanovanjskih stavb, gospodarskih objektov, vrtec, policijsko upravo in gasilska domova. Meteorna voda je zalila nekaj objektov in infrastrukture.

Na terenu je bilo v vseh občinah več gasilskih enot, ki so do poznih ur odpravljali posledice neurja. Posredovali so tudi dežurni delavci cestnega podjetja, komunale in dežurni delavci elektra.

V občini Metlika pri naselju Geršiči so gasilci GZ Metlika, zaradi neurja z vozili evakuirali otroke iz tabora in jih nastanili po gasilskih domovih.

Ob 19.19 je občino Krško zajelo neurje. Na ceste se je podrlo več dreves, katera so odstranili delavci cestnega in komunalnega podjetja.  Močan veter je razkril več streh na stanovanjskih objektih, posredovali so gasilci PGD Senovo, Krško in Gora.

V večernem času se je zaradi močnega vetra v občini Brežice ne ceste podrlo več dreves. Drevesa so odstranili dežurni delavci cestnega podjetja. V naselju Velike Malence je potekala evakuacija tabornikov. Gasilci PGD Pirošica, Krška vas, Skopice, Cerklje ob Krki, Cerina in Brežice okolica so evakuirali 98 otrok na varno v gasilski dom Skopice.

Občina Sevnica. Ob 19.55 so se na Radni na žice daljnovoda podrla drevesa in zagorela. Posredovali so gasilci PGD Boštanj, ki so drevesa odstranili in pogasili.

(video: Nm/ Janez)

Močan nevihtni sistem se je okoli 16. ure izoblikoval nad severno Italijo in Avstrijo. Sunki vetra na posameznih postajah v Avstriji dosegajo 100 od 160 km/h. Nevihtni sistem je kasneje dosegel skrajni severozahod Slovenije in se pomika proti JV države. Pričakujejo zelo močne sunke vetra (nad 100 km/h), posamezne nevihtne celice lahko prinesejo debelejšo točo. ARSO je za vso Slovenijo izdal najvišje –  rdeče opozorilo.

(foto: Blaž, Andrej, Toni, Hiko, Natalija, Stanka, Boštjan, Sebastjan, Mirjana, Salko, Matjaž)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča