V&F: Vzela si je čas zase

V&F: Vzela si je čas zase

-
6 531

To pomlad sem le nekaj deset metrov od doma dobil novo sosedo s potomcem. Živali nas lahko vsak dan presenečajo s svojo pametjo, iznajdljivostjo in očitno poznavanjem kmečkih opravil oz. košnje. Srna si je dom za svojega mladiča izbrala stran od večjega travnika, na površinsko manjšem travniku, ki pa je zaradi visoke trave varno prebivališče za podmladek in varen pred ostrimi noži kosilnic, pa čeprav je blizu hiša, vinograd itd.

Danes sem jo srečal, ko si je po kosilu vzela čas zase 😉

In še nekaj o srnah:

Na odprtih poljih srnjad pozimi živi v velikih, celo več desetglavih tropih. Parjenje poteka od julija do avgusta. Po oploditvi razvoj zarodka miruje vse do januarja, tako da je brejost podaljšana na 39–42 tednov. Srna je namreč edini parkljar z odloženo implantacijo. V maju ali juniju naslednje leto skoti 1–3 mladiče. V leglu sta najpogosteje dva, ki sta lahko različnih spolov.

Mladič shodi šele po treh dneh. Materi ne sledi, ampak ostaja skrit. Ker njegove zunanje žleze še ne delujejo, ga plenilci težko odkrijejo. Spolno dozori v starosti 14 mesecev. Srnina življenjska doba je do 12 let, povprečna starost v naravi pa približno tri leta. Glavna plenilca sta volk in ris, mladiče pa lahko uplenijo tudi lisice in večje ujede. Vedno več izgub med srnjadjo povzročata promet in mehanizirano kmetijstvo. (LZS)