VIDEO: Alkoholne ključavnice v Iv. Gorici

35700
228

“Alkoholne ključavnice: kjer, kdaj in zakaj?” V občini Ivančna Gorica so se odločili, da bodo vozila za prevoz šolarjev opremili s tako imenovanimi alkoholnimi ključavnicami. Gre za naprave, ki vozniku preprečijo, da bi vžgal motor, če v izdihanem zraku zaznajo prisotnost alkohola. To ne pomeni, da prevoznikom ne zaupamo, poudarjajo ob tem.

Občina Ivančna Gorica je prva občina v Sloveniji, ki se je odločila pristopiti k projektu opreme šolskih avtobusov z alkoholnimi ključavnicami. V šolskem letu 2016/2017 bo 11 vozil, ki prevažajo učence na dveh osnovnih  šolah – Osnovni šoli Ferda Vesela Šentvid pri Stični in Osnovni šoli Stična,  opremljenih z alkoholnimi ključavnicami Dräger Interlock 7000 in Dräger Interlock XT.

Predvideli so tudi možnosti, da bi voznik dal drugemu “pihati” in nato sam sedel za volan, in jo vnaprej preprečili. Naprava namreč prepoznava obraze in tudi prstne odtise. Vgradi si jo lahko vsak, predlagajo pa, da bi jo morali poleg prekrškarjev povratnikov namestiti tudi vozniki tovornjakov in šolskih avtobusov.

Alkoholne ključavnice že nekaj let uspešno uporabljajo v Avstraliji, ZDA in Kanadi, uvedli pa so jo tudi že v več evropskih državah.

 

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj