VIDEO: Axel povzroča težave

3
1298

Iz nekaterih evropskih držav poročajo o težavah, ki jih povzroča silovit veter, mraz, poledica, sneženje in visoko morje. Še največ težav imajo v Nemčiji, Avstriji, na Češkem in Poljskem. Danes, v četrtek, pa o vremenskih težavah poročajo tudi iz Italije in Hrvaške. Na Hrvaškem so zaradi orkanske burje in sneženja zaprte številne prometnice v Liki in Dalmaciji. Prekinjene so tudi trajektne povezave z otoki.

Vremensko ujmo so poimenoval Axel. S severa in vzhoda Avstrije poročajo o vetru, ki v sunkih dosega hitrost do 160 km/h. Poročajo o izruvanih drevesih in razkritih strehah.  Opozarjajo tudi na nevarnost snežnih plazov, saj lahko zapade več kot pol metra snega. V dveh nesrečah avtobusov, ki sta na zapeljala z zasneženih cest, je bilo več ljudi poškodovanih.

Iz Nemčije poročajo o t.i. nevihtnem plimovanju morja, ki je zalilo nekaj obalnih krajev ob Baltiku. Gladina morja se je dvignila od 1,50 m do več kot 1,80 m. Predvsem jug in vzhod države pa je zajelo obilno sneženje. Zapade lahko še nekaj deset centimetrov snega. Zgodile so se številne prometne nesreče. Opozarjajo na snežne meteže, saj piha močan veter, ki v sunkih dosega do 100 km/h. Vremenoslovci pričakujejo, da bo najhladneje v soboto, ko se lahko živo srebro spusti do minus 26 stopinj Celzija.

Na severovzhodu Češke je iztiril vlak, ki je zapeljal čez podrto drevo. Na severu Slovaške pa sta snežna plazova zasula cestno in železniško povezavo med krajema Parnica in Kralovany. Poškodovanih ni bilo.

Na območju Karlovih Varov so morali vojaki in gasilci priskočiti na pomoč avtobusu, ki je zapeljal s ceste in tam obstal. Do nesreč na poledenelih cestah pa je prišlo tudi v drugih delih obeh držav.

Gorska služba je za češko gorovje Krkonoši razglasila veliko nevarnost snežnih plazov, saj je zapadlo približno pol metra novega snega. Nekaj nevšečnosti je vreme povzročilo tudi na Poljskem, kjer se je zaradi snega in močnega vetra prevrnil avtobus.

 

 

 

3 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj