VIDEO: Bliskovit prehod fronte in težave, torek sončen

0
375

Padavine so zvečer najprej zajele kraje ob meji z Avstrijo in se v nekaj urah razširile nad vso državo. Nastajale bodo tudi nevihte z lokalno močnejšimi nalivi, ki lahko predvsem na Gorenjskem in Koroškem povzročijo težave z manjšimi vodotoki in hudourniki. Ob prehodu fronte bo marsikje na severu in vzhodu zapihal okrepljen severni veter. Najmočnejši sunek so okoli 22. ure zabeležili v Ljubljani in sicer 90 km/h. Slabo uro kasneje je fronta že dosegla Dolenjsko. Velika nevihtna celica, ki je bila na poti proti JV je razpadla. Je pa zapihal okrepljen severovzhodnik, ki je Novem mestu z okolico v sunkih dosegal hitrosti do 70 in več km/h. Uradni podatek za Nm je 66 km/h. Zelo vetrovno je bilo tudi v Posavju. V Krškem so ob 23. uri zabeležili sunek 78 km/h, pol ure kasneje pa 94 km/h. Na Primorskem je okoli polnoči zapihala burja z najmočnejšimi sunki nad 100 kilometrov na uro.

VETER, NALIVI, TEŽAVE

V večernih urah je območje občin Brežic, Cankove, Črne na Koroškem, Dravograda, Kamnika, Kopra, Križevcev, Kungote, Ljubljane, Medvod, Mislinje, Moravč, Pirana, Pivke, Polzele, Radelj ob Dravi, Rogaške Slatine, Slovenj Gradca, Šentjurja, Šmarij pri Jelšah, Trbovelj in Vodic zajelo neurje.

Zaradi neurja pa so morali posredovati gasilci iz sedemnajstih prostovoljnih gasilskih društev in dveh poklicnih gasilskih enot.

Močan veter je odkrival strehe stanovanjskih, gospodarskih in poslovnih objektov ter podrl več dreves na vozišča. Več dreves se je tudi podrlo na osebna vozila in na objekte. Zaradi močnega deževja pa je meteorna voda zalivala vozišča ter zalila kletne oziroma pritlične prostore večstanovanjskih in poslovnih objektov, policijske postaje ter prostore slovenjgraške bolnišnice. V Ljubljani so zaradi zalitega železniškega podvoza v Šentvidu ostala v vodi ujeta tri vozila. Ob 22.23 je zaradi udara strele v stanovanjsko hišo v Mislinjski Dobravi, občina Slovenj Gradec, odkrilo del strehe, z ostrešja pa se je pričelo kaditi, vendar do požara ni prišlo. Gasilci so poškodovani del strehe prekrili s strešniki, odstranili del fasadnega ometa ter prostore pregledali s termo kamero. Zaradi močnega deževja se je tudi sprožil plaz, in sicer na Pohorski cesti v Mislinji, kjer je plaz spolzel proti stanovanjskemu objektu. Gasilci so zemljino v velikosti 10 x 20 metrov prekrili s folijo.

V TOREK SONČNO

Proti jutru se bo vremensko dogajanje hitro umirjalo. Padavine bodo od severa ponehale, skupaj z njimi se bodo umikali tudi oblaki. Na Gorenjskem in Koroškem bo zjutraj le okoli 8 st. C. Drugje bo od 11 do 13, na Primorskem ob burji od 16 do 18 st. C. Dan bo sončen, popoldne bo v vzhodni in severni Sloveniji nastalo le nekaj plitve kopaste oblačnosti. Za poletje bo kar sveže, saj bodo od 21 do 24, na Primorskem do 27 st. C.

Burja, ki bo ob morju vztrajala do večera, bo pošteno ohladila morje, zato bo temperature slane vode manj kot 20 st. C. Podobno bo tudi ob hrvaški obali.

Po pestri noči se bo dan v gorah začel in nadaljeval s sončnim vremenom, tudi videlo se bo daleč. Zjutraj bo še pihal okrepljen severni veter, ki bo dopoldne oslabel. Temperature bodo občutno nižje od današnjih, zjutraj bo lahko po najvišjih vrhovih tudi nekaj snega.

Sreda bo sončna. Na nebu bomo le izjemoma opazili kakšen oblak. Jutro bo zelo hladno s temperaturami v večjem delu Slovenije pod 10 stopinj, v najhladnejših legah pa bo le malo nad ničlo. Popoldne bo okoli 26 st. C. Spet bolj vroče bo v četrtek in petek, ko bo prav tako sončno. V večjem delu Slovenije se bo predvsem v petek ogrelo malo nad 30 st. C. A že v soboto nas najverjetneje čaka nov prehod hladne fronte s padavinami in nižjimi temperaturami. (Rok Nosan)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj