sreda, 24 aprila, 2024
DomaLokalnoVIDEO: DMP s Filozofom na Gl. trgu

VIDEO: DMP s Filozofom na Gl. trgu

Novi singel in videospot za skladbo Filozof kot darilo za glasbene nostalgike ob 30-letnici Društva mrtvih pesnikov. Skupina Društvo mrtvih pesnikov bo v soboto, 28. avgusta, ob 20h z akustičnim koncertom na Glavnem trgu v rodnem Novem mestu v sklopu Festivala novomeško poletje obeležila 30-letnico delovanja. Dogodek bodo posnele televizijske kamere Televizije Slovenija, v živo pa bo potekal prenos na Valu 202, in sicer v oddaji Izštekani Jureta Longyke. Skupini se bodo na odru pridružili tudi člani godalnega kvarteta Corcoras ter vokalistka Nina Radkovič.

Na slavnostnem novomeškem koncertu, v sklopu Festivala novomeško poletje, bomo slišali drugačen, akustičen, za to priložnost prearanžiran pregled glasbenega izraza DMP s poudarkom na še vedno aktualnem zadnjem albumu. K sodelovanju so pritegnili godalni kvartet Corcoras , ki ima ob mednarodni zasedbi domicil prav tako v Novem mestu. Sestavljajo ga Jera Rot (violina), Marijan Dović (violina), Matthias Wähner (viola) in Ana Arh (violončelo). Vokalno sfero pa bo obogatila pevka Nina Radkovič. Poleg glasbe bo nekaj posebnega tudi ambient nedavno prenovljenega novomeškega Glavnega trga z znamenitimi arkadami in mogočnim rotovžem. DMPjevci bodo vanj umestili svojo produkcijo ter s tem prispevali svoj kamenček v mozaik prizadevanj za oživitev enega najlepših slovenskih mestnih trgov.

Ob tej priložnosti so Mrtvi pesniki v sodelovanju s fotografom Borutom Peterlinom posneli tudi videospot za skladbo Filozof, ki je tako že osmi singel s še vedno aktualnega albuma Astronavt (2018). Kot avtor besedila in glasbe ter vokalist se tokrat predstavlja basist skupine Tomaž Koncilija, ki je – podobno kot pri uspešnici izpred več let Komu zvoni – iz nekaterih bolj ali manj znanih citatov in izrekov prek njihove metaforične dimenzije sestavil intimno čustveno izpoved o nujnosti osmišljanja ljubezenskega odnosa tudi v zrelejših letih oziroma v trenutkih, ko je potrebno v zvezo med dvema vložiti dodatno moč in energijo, da obstane, raste in se krepi tudi naprej.

Člani skupine so v zvočno podobo skladbe vnesli potrebno in želeno nostalgijo, ki bo koga morda celo spomnila na čase sarajevskih Indexov ali Radeta Šerbedžije in ki jo je v videospot prefinjeno vtkal tudi Borut Peterlin s svojo subtilno fotografijo, režijo in montažo.
Društvo mrtvih pesnikov zadnje desetletje deluje v zasedbi Alan Vitezič (glas, kitara), Peter Dekleva (kitara), Boštjan Artiček (klaviature), Tomaž Koncilija (bas, glas) in Marko Zajc (bobni).

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča