VIDEO: Gojc in Lenart s Tretjim kanujem Iz rumenega plašča

0
331

Dolenjski Tretji kanu ustvarja in s svojo glasbo prijetno boža našo dušo. Tokrat predstavlja novo pesem – Iz rumenega plašča.

V žepu rumenega dežnega plašča je Anja nekega dne zagledala preproste bele cvetove, ki so z njo spregovorili tiho, a obenem dovolj prepričljivo, da so ujeli njeno pozornost. Vprašala jih je o tistih gredicah, ki jih je nekoč zasejala, in se opravičila, da je na njih skoraj pozabila. O tisti luči v nas govori skladba. Da ji moramo slediti, jo kdaj pobožati in zaliti −kot Anjine marjetice, ki simbolizirajo tiste najbolj skrite želje… pa tiste iskre, ki se vžigajo, ko hodimo po še neshojenih poteh. Da je to ena najbolj intimnih skladb Tretjega kanuja, še doda. Videospot, v katerem igra tudi legendarni Gojmir Lešnjak Gojc, pa vas pelje na potovanje skozi prenekatero čustvo. Vabljeni k poslušanju in ogledu.

Kdo je komu luč prižgal?

Kot govori legenda o Tretjem kanuju, v katerega so prisedli »naključni mimoidoči«, ki jih je povezala neka višja sila vesolja, se je v Tretjega usedel tudi legendarni gledališki in filmski igralec, režiser, glasbenik …Gojmir Lešnjak Gojc. V videospotu za novo skladbo Iz rumenega plašča pa z njim nastopa tudi 15-letni ljubiteljski zbiralec jugonostalgičnih predmetov, Lenart Zajc. Gojc in Lenart sta se takoj ujela, saj sta oba, navkljub različnim generacijam, ljubitelja predmetov bivše skupne države, povezujejo pa ju tudi svobodomiselni nazori in veder značaj.

»Prav navdihujoče je bilo gledati tega fantiča, ko s takšnim žarom v očeh govori o ikoničnih Meblo lučeh, ki jih tudi najdete v njegovi zbirki,« je bil mnenja Gojc. Anja pa je nemara v njem videla tudi malo osnovnošolske sebe: »Ko sem prvič stopila v Lenartovo podstrešje, kjer  ́živijo ́njegovi zbirateljski predmeti, je bil Lenart še nekoliko zadržan. A ne za dolgo, saj temen podstrešni prostor razsvetli z zgodbami o tem, kje in kdaj je našel tisto njemu najljubšo luč, kdo jo je oblikoval in kako je tistemu stolu povrnil svojo prvotno lepoto. Lepoto, ki jo zna prepoznati in ceniti, kar je navdihujoče in osvežilno, sploh za čas, ko mislimo, da moramo biti vsi narejeni čisto isto −obrtniško in brez lepotnih napak.«

»Avto me je s Krasa odpeljal med dolenjske griče, kjer me je pričakal moj bivši stari avto, še vedno vozen (op. svojega Volvota sem pred leti prodal Borutu Antončiču, na posestvu katerega smo snemali videospot). Poleg bivšega avta pa me je pričakala zelo simpatična klapa ustvarjalcev. Anja Pavlin, ki me je povabila k sodelovanju snemanja novega videospota, nas je pogostila z obloženo mizo jedače in pijače. In smo se lotili dela. Premišljene lokacije, mali genij Lenart Zajc, ki obnavlja predmete iz 70-ih let, idilično jezerce, spreten režiser in občutljivo oko direktorja fotografije … pa kaj bi govoril, poglejte si novi video Tretjega kanuja!» Gojmir Lešnjak Gojc