nedelja, 28 aprila, 2024
DomaSvetVIDEO: Jadralci morajo poznati tudi kopenske poti. Jambor je popustil.

VIDEO: Jadralci morajo poznati tudi kopenske poti. Jambor je popustil.

Številni ste na morskih počitnicah. In medtem ko se nekateri zadržujete na plaži, drugi plujejo. A nekatere poti na morju se lahko končajo hitreje kot bi si želeli. In ljudje s plaže so lahko danes opazovali poseben manever reševanja katamarana, ki je bil z jamborom previsok za prečkanje morskih vrat pod mostom Ždrelac.

Prehod Mali Ždrelac, ki povezuje otoka Pašman in Ugljan je izjemno primeren in priljubljen za hitro navigacijo iz Zadarskega območja proti Kornatom. Žal pa ima eno pomanjkljivost. Most ki povezuje otoka ni dovolj visok, da bi omogočil plovbo pod njim vsem plovilom. Višina mosta nad vodno gladino znaša namreč le 16,5 m, kar je običajno dovolj le za plovila dolžine do 36 čevljev, saj njihovi jambori te višine ne presegajo.

In že več plovil se je v omenjenih morskih vratih znašlo v težavah. Tako je bilo tudi danes, ko je katamaran obtičal pod mostom. Posredovala je kapetanija, ki je z navezo na jambor poskušala nagniti katamaran, a je jambor popustil oz. se prelomil. Primož nam je poslal posnetek manevra, ki se je za plovilo končal slabo.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča