VIDEO: Kako nad pozebo?

VIDEO: Kako nad pozebo?

-
0 582

Narava je neusmiljena. Očitno že ve zakaj. In pred nami je jutro z nizkimi temperaturami. Veter bo proti jutru ponehal in temperature se bodo spustile, marsikje tudi pod ničlo. V nemilosti bodo trte in sadno drevje. A kako se upreti oz. ubraniti?

Znano je, da marsikdo rastlinje pokrije s kopreno, ali pa slamo.

Razna podjetja prodajajo t.i. fito-farmacevtsko zaščito, a še vedno je marsikje po svetu najbolj v praksi stoletja stara praksa: kurjenje v vinogradih in sadovnjakih oz z grelci, s tem pa potiskanje toplega zraka po rastlinju. Slednje je sicer izredno zahtevno, a menda tudi najbolj učinkovito.

Prav tako po svetu uporabljajo t.i. umetni dež. Aktivna zaščita temelji na pršenju dreves. Nasad se pokrije z umetnim dežjem. Zaščita temelji na izkoriščanju fizikalnega dejstva, da se pri zmrzovanju vode sprošča energija v obliki toplote. Na vsak kilogram vode se sprosti 335 kJ energije. S stalnim dovajanjem vode, ki zmrzuje, se sprosti dovolj toplote, da temperatura ne pade pod 0, oziroma pod -0,5°C. Tako ostanejo rodni brsti, ki so pokriti z ledom, nepoškodovani. Količina potrebne vode je odvisna od vremenskih razmer, temperature zraka, vetra. Bolj neugodne razmere zahtevajo večjo porabo vode. S pršenjem moramo začeti dovolj zgodaj in končati dovolj pozno, da ne pride do podhladitve ledu in s tem poškodb dreves. Negativne lastnosti takega načina zaščite so velika poraba vode, lahko pride tudi do zadušitve korenin dreves, zaradi velikih količin vode, ki zastaja v nasadu. Voda izpira hranila v podtalje, lahko pride do poslabšanja strukture tal. Velika količina ledu na drevesih lahko povzroči lomljenje vejic ter mandanje poganjkov.