VIDEO: Notre Dame v ognjenih zubljih

0
302

V znameniti gotski katedrali Notre Dame v središču Pariza je proti večeru izbruhnil požar. Pa zadnjih informacijah so po štirih urah boja gasilci nekako ukrotili ogenj. Vendar so zublji povsem uničili ostrešje, zrušil se je tudi zvonik.

Uradni vzrok požara še ni znan, poteka policijska preiskava. Žrtev ne ranjenih po prvih informacijah ni. Po prvih vesteh, bi bil vzrok za požar sicer lahko povezan z obnovitvenimi deli, ki potekajo na katedrali.

Le Monde opozarja in objavlja mnenje strokovnjakinje, da so požari v cerkvah sicer redki, v 45 tisoč sakralnih objektih je bilo leta 2017 le 65 požarov.

Ne gre le za enega spomenikov in svetovne dediščine, gre za simbol krščanstva. Katedrala je ena najbolj obiskanih zgodovinskih znamenitosti v Evropi. Vsako leto jo obišče okoli 13 milijonov turistov. Evropski voditelji izražajo svojo podporo Francozom ob katastrofi, ameriški predsednik Donald Trump pa je predlagal, da naj vendar cerkev gasijo z vodo iz letal. Seveda bi voda takoj povzročila dodatne eksplozije, so pojasnili gasilci.

Sicer so pariški gasilci objavili tudi fotografije, prek družabnih omrežij pa ljudi prosijo, da omogočijo prost prehod.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj