četrtek, 28 marca, 2024
DomaGospodarstvoVIDEO: Pinja - zmagovalka Ecotrophelia 2021

VIDEO: Pinja – zmagovalka Ecotrophelia 2021

GZS Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je razglasila letošnje inovacije ter zmagovalne ekipe tekmovanja Ecotrophelia Slovenija 2021. Gre za študentsko tekmovanje s področja inovativnosti v živilstvu in razvoja novih živilskih izdelkov. Tako kot do sedaj so morali izdelki zajeti eko-inovacijo v vsaj eni dimenziji razvoja (surovine – ekološka pridelava, nizek ogljični odtis in/ali embalaža – povratna, primerna za recikliranje in/ali proizvodni proces – varčevanje z energijo, uporaba reciklirane vode in/ali distribucija/logistika – nove storitve, kratke oskrbovalne verige idr.).

V finalu so se s svojimi izdelki predstavile ekipe Chicory Time, Karmelina, PINJA, Sprinklovenia in Veggie Bombs. Slovenska zmagovalka Ecotrophelia 2021 pa je ekipa PINJA: Monika Kočar, Kristina Matič, Ana Mihelič, Alenka Sinjur in Urška Šetina. Štiri dekleta prihajajo z Dolenjske, eno iz Savinjske doline.

PINJA se je na tekmovanju predstavila s serijo fermentiranih mlečnih izdelkov iz pinjenca. Za izdelek PINJA pravijo, da je spremenil tradicionalen pinjenec v moderno preobleko. Funkcionalni trio je brez laktoze, ima nizko vsebnost maščob in je vir beljakovin. Dopolnjujejo jih hrustljavi muesliji in tako celoten izdelek potrošniku zagotovi polnovredno malico. Na voljo je v treh različicah, primernih za vsak del dneva.

Zmagovalna ekipa študentov bo Slovenijo zastopala na evropskem tekmovanju ECOTROPHELIA EUROPE 2021, ki bo 10.-11. oktobra 2021 na sejmu ANUGA v Kölnu.

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča