sobota, 20 aprila, 2024
DomaLokalnoVIDEO: Ples vrtinca na Otočcu, obračanje mrve :)

VIDEO: Ples vrtinca na Otočcu, obračanje mrve :)

Verjamem, da ste kmetje pokosili in tudi posušili travo, saj nas jutri čaka poštena sprememba vremena. No, tudi danes je bilo precej pestro vremensko dogajanje v nekaterih koncih Slovenije. Tadej G. pa je na Otočcu ujel nekoliko redkejši pojav pri nas, a vseeno tudi ta se občasno pojavi. Poznamo tudi t.i. dust devil oz. prašne vrtince. Če bi kmet to vedel, najverjetneje mrve sploh ne bi obračal. Je pa res, da jo ima morda za pol bale manj. 🙂

‘Hudički’ nastanejo ob povsem jasnem vremenu in šibkih vetrovih ali brezvetrju, večinoma v puščavah, kjer se površina zemlje precej segreje, pa tudi v Sloveniji, večinoma v vzhodni polovici Slovenije. Vroč zrak nad tlemi se hitro dviguje, saj pride v območje hladnejšega zraka in nižjega zračnega tlaka nad njim. Ob pravih pogojih se lahko dvigajoči zrak začne vrtinčiti. Vzrok za nastanek vrtinčenja zraka je lahko tudi rahlo striženje vetra. Vrtinčenje je najmočnejše pri tleh, kjer je zrak najbolj ogret in se zato tudi najbolj dviga. Višje se dvigajoči zrak ohlaja, njegova temperatura pa se počasi izenači s temperaturo okolice, zaradi česar izgublja vzgon in navzgor izginja. Najpogostejši vzrok za razpad vrtinca je premik nad manj ogreto podlago, trčenje v razgiban relief.

Veter je horizontalno (vodoravno) gibanje zraka, ki ga povzroči porušeno razmerje med zračnima pritiskoma nad hladnim in toplim/segretim delom površja. Naloga vetrov je tako izenačiti porušeno razmerje. Tla so se močno segrela, prav tako je svoje danes po nižinah dodal jugozahodni veter, medtem ko je bilo v višjih, hladnejših plasteh ozračja, vetra danes malo in tudi jutri ga bo malo, tako da slednje ne obeta.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča