petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenijaVIDEO: Poklicni gasilci razočarani nad vlado

VIDEO: Poklicni gasilci razočarani nad vlado

Poklicni gasilci so zaključili protestni shod, ki je potekal pred poslopjem vlade. Gasilci zahtevajo odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij in pošteno vrednotenje svojega dela. “Jezni, razočarani in užaljeni smo, ker vlada za nas nima posluha,” so dejali. Pred vladnim poslopjem so med govorom ministrice za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik aktivirali dimno bombo. Ministrica je zato govor zaključila in se v spremstvu policistov umaknila s prizorišča. “Ob meni je dvakrat močno počilo, proti meni pa je poletelo tudi več predmetov. Policija je ocenila, da kraj ni več varen, zato sem se umaknila,” je povedala po incidentu. Izgred je obsodil tudi obrambni minister Marjan Šarec: “Problematično je, ko se začne groziti in uporabljati pirotehniko. Take grožnje ne prispevajo h kulturi dialoga.”

‘Jezni smo na politične veljake, ki se že več kot leto in pol iz nas delajo norca. Povedali jim bomo, kar jim gre”  so uvodoma, pred poslopjem vlade, povedali gasilci.

“Razočaran sem nad delom naše vlade,” je vzkliknil upokojeni gasilec Aleksander Ogrizek, ki je leta 2017 že vodil protestni shod gasilcev. “Ta vlada ne rabi nič. Mislil pa sem, da rabijo nas gasilce, policiste in ostale javne uslužbence,” je nadaljeval. “V resnici pa nas samo hočejo samo takrat, ko od nas kaj potrebujejo, drugače pa na nas pozabijo,” je dejal.

“Plače gasilcev so minimalne, tudi pokojnine so take. Pri tem je treba upoštevati, da gasilci delamo ob neugodnih pogojih. Delamo praznike, nedelje, hodimo gasit z dopustov in čuvamo vlado, medtem ko oni srkajo penino,” je s kritikami nadaljeval Ogrizek. “Z vsemi vladami smo se pogajali, ta vlada pa sploh posluha nima. Na pomoč!,” je zaključil nedavno upokojeni gasilec.

Slovenske gasilce sta podprla tudi predstavnika iz italijanskega sindikata gasilcev. “Podpiramo vašo jezo do vlade, ki vas ne upošteva. Ni pravilno, da vas ne posluša. Z vami bomo do konca” sta dejala. Ob tem sta dodala, da so slovenski gasilci zmeraj pomagali italijanskim. Iz Sindikata italijanskih gasilcev so včeraj poslali tudi pismo Robertu Golobu, v katerem premiera pozivajo, naj slovenske gasilce sprejme na pogajanja.

“Ni nas malo!” pa je v pričetku svojega nagovora vzkliknil Aleš Ferletič. Slednji si želi, da bi se v takšnem številu raje zbirali na sindikalnih združenjih in ne na protestih. “Upam, da ti ne bodo več potrebni, a nikoli se ne ve. Na žalost smo danes razočarani,” je dejal.

“Govoriti pred tako množico ni lahko, a saj vendar tudi delati na intervencijah ni. Vlado že dlje časa opozarjamo na slabe razmere, v kakršnih delamo. In tako zdaj lahko pridem do naših zahtev. Zbrali smo se zato, da vladi dopovemo, da zahtevamo odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij in pošteno vrednotenje svojega dela.” je pojasnil Ferletič.

“Dragi politiki in političarke, gasilci smo mali, a hkrati veliki. Smo si različni, a nekaj imamo skupnega: združujeta nas veliko srce in posluh. Dragi politiki in političarke, uslišite nas. Uslišite nas, ker se to spodobi in ker je tako pravično. Pravično pa je zato, ker slabe odločitve vlade pristajajo na nas. Ne glede na to ali prihajajo iz leve ali iz desne,” je še dodal Ferletič.

V nagovorih je nastopilo več gasilcev, vsem pa sta bila skupna jezna in razočaranje. “Jezni smo na tiste, ki odločajo o naših osebah. Ne glede na to, za koga se predstavljajo. Za leve, ali desne. Ko jim ustreza iščejo pozornost gasilcev. Takrat se nam zahvaljujejo in nas odlikujejo. Potem pa nas pozabijo. Zato smo jezni, razočarani in užaljeni,” so dejali gasilci.

“Višje plače zahtevamo že dlje časa. In to zaradi vse višjih stroškov, rasti cen energentov in inflacije. Kljub temu še zmeraj ostajamo pod minimalno plačo. Zgodil se je dvig plač v zdravstvu, v šolstvu in v socialnem zdravstvu. Mi podpiramo te dvige. A tudi sami zahtevamo dvig naših plač. Dovolj nam je obljub in čakanja,” so jasni gasilci. Ti so trenutno v 24. plačnem razredu in zahtevajo dvig plač za osem plačnih razredov.

Za gasilce je še posebej sporen tudi vladni predlog v delu, ko gre za odpravo plačnih nesorazmerij. Ta je namreč predvidena v obdobju od 1. januarja 2024 do 30. junija 2026, kar pomeni, da bi morali gasilci v tem obdobju čakati na odpravo plačnih nesorazmerij, ob tem da bi bila po vladnem predlogu vsa napredovanja zamrznjena.

V sindikatu poklicnega gasilstva torej zahtevajo, da se gasilce uvrsti v primerne plačne razrede, da se odpravijo plačna nesorazmerja in se jih obravnava enako kot nekatere druge skupine. “Mi zahtevamo odpravo plačnih nesorazmerij in dvig plač. Šele takrat se lahko pogovarjamo tudi o prenovi plačnega sistema,” so povedali.

“Zahtevamo enakovreden del pogače. Dovolj nam je,” je dejal Silvo Kuntarič, ki je današnji shod označil za protivladni protest. “Hvala, rešili ste nam življenje, ne plača položnic,” meni Kuntarič.

Matej Rošar iz gasilske brigade Maribor pa je povedal, da je bilo na gasilce znova pozabljeno. “Odpravljanje plačnih nesorazmerij do leta 2026 ni razumljivo. Ne bomo čakali do tedaj,” je Roškar povedal kar direktno Marjanu Šarcu, ki se je skupaj s Sanjo Ajanović Hovnik udeležil shoda. “Kako vas ni sram,” ga je vprašal.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča