VIDEO: Poostren nadzor južne meje

0
2321

Zaradi naraščajočega nezakonitega prehajanja na meji s Hrvaško se je na območju šestih policijskih uprav (Novo mesto, Ljubljana, Koper, Murska Sobota, Celje in Maribor) s četrtkom začela akcija poostrenega nadzora državne meje. Potekala bo do 18. septembra 2020. V petek (11. septembra) so s PU Nm sporočili, da so črnomaljski policisti v okolici Dolenjih Radencev zjutraj prijeli sedem državljanov Afganistana in državljana Bangladeša. Novomeški policisti so ponoči nad Vahto prijeli trinajst državljanov Bangladeša. Postopki s tujci še niso zaključeni.

Cilj nadzora je preprečevanje, odkrivanje in obravnava nezakonitih prehodov meje. V prvih osmih mesecih letošnjega leta so namreč obravnavali že 10.223 (v enakem obdobju lani 9.896) oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo, kar je največ v zadnjih devetnajstih letih (z izjemo reguliranega migrantskega vala v letih 2015 in 2016). Pri tem se je število obravnavanih oseb letos močno povečalo zlasti v zadnjih treh mesecih (junij-avgust), kar 90 odstotkov vseh obravnavanih tujcev pa je bilo prijetih na območju policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper.

V nadzoru bodo poleg policistov rednih patrulj sodelovali še policisti vodniki službenih psov, policisti konjeniki in policisti policijskih postaj za izravnalne ukrepe, pri čemer bodo uporabljali vsa razpoložljiva tehnična sredstva, vključno s policijskimi helikopterji in droni. Enako kot doslej bodo policistom pomoč nudili tudi pripadniki Slovenske vojske.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj