VIDEO: Prazniki spet s ‘frulico’

VIDEO: Prazniki spet s ‘frulico’

-
0 129

Ja, res je preveč mrtvih zaradi neodgovornih voznikov, pijanih in prehitrih. In res je tudi, da v Sloveniji ne minejo prazniki, ko ne bi bile takšne in drugačne poostrene policijske akcije. Za neodgovorne voznike pa omenjene akcije očitno ne zaležejo, sicer bi bila črna bilanca s slovenskih cest drugačna.

In ker se je začel t.i. veseli december in da bi bile slovenske ceste varne za vse prometne udeležence, bodo policisti do 20. decembra po vsej Sloveniji preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola oziroma pod vplivom prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil. Izvajali bomo tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bomo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku uživali alkoholne pijače.

Policisti bodo nadzor izvajali predvsem na tistih lokacijah in v času, ko je po izkušnjah na cestah največ voznikov, tj. predvsem v popoldanskem času in ob koncih tedna. Poleg tega bodo preizkuse alkoholiziranosti dosledno odrejali tudi hujšim kršiteljem cestnoprometnih predpisov.

Namen poostrenega nadzora je, da v sodelovanju z drugimi organizacijami prispevamo k osveščanju o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in drog, zmanjšanju števila neodgovornih voznikov ter s tem tudi k zmanjšanju števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo taki udeleženci v prometu, so sporočili s Policije.

V prometnih nesrečah, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci, je v prvih desetih mesecih letošnjega leta umrlo 34 udeležencev, 137 se jih je hudo telesno poškodovalo in 482 lahko telesno poškodovalo.