četrtek, 25 aprila, 2024
DomaZabavaVIDEO: Vrnitev Županove torte

VIDEO: Vrnitev Županove torte

Dolenjska oz. novomeška bluegrass skupina Županova torta, vsaj nekoč so njihovo zvrst glasbe tako poimenovali in nas je že pred desetletji navduševala, a tokrat nam v predprazničnem času predstavlja dve poslastici – skladbi “Stari moj kraj” in “Na poti”. Novo preobleko so posneli v studiu Lotos Music Production.

Gre za priredbi znanih “Dirty old town” in “Wicked path of sin” izpod rok prekaljenih novomeških glasbenikov. Tradicionalni skladbi sta tokrat, kot povesta že naslova, posneti s slovenskim besedilom. Zgodba o Županovi torti se začenja leta 1987, ko so se bluegrassovskima navdušencema Otmarju Zajcu (kitara, orglice, mandolina) in Robiju Fajdigi (banjo, kitara) pridružili Davor Gazvoda (kitara, mandolina, saksofon), Marko Boh (klaviature, harmonika, piščali, tolkala) in Gregor Forte (bas). Rodila se je zasedba, ki je za razliko od elektrificiranih bendov izvajala zgolj akustično glasbo, temelječo na ameriški in slovenski ljudski glasbi, bluegrassu, bluesu, rocku in džezu. Skupina je do leta 1990, ko je prenehala delovati, nastopala po vsej Sloveniji in na področju avtorskega ustvarjanja za seboj pustila več skladb, med katerimi so najbolj znane Stari moj kraj, Jože Jožek, Pupa in Restantska.

Po krajšem premoru sta Otmar Zajc in Robi Fajdiga leta 1993 skupino oživila. K sodelovanju sta pritegnila violinista Marijana Dovića, kitarista in pevca Tomaža Marasa – Mota in basista Tomaža Koncilijo. Nova Županova torta se je vrnila k akustičnemu bluegrassu oziroma newgrassu in večglasnemu petju. V studiu Luca so posneli nekaj priredb (Get in the Wind, One of These Trains, Twenty-One, White Freightliner Blues in Wicked Path of Sin), ki so se vrtele na radijskih postajah, in odigrali več koncertov po Sloveniji.

Odtlej zasedba deluje občasno in nastopa ob posebnih priložnostih, denimo ob otvoritvi novomeškega mladinskega kluba Lokalpatriot (2000), na prvem festivalu novomeške glasbene scene (2006) in nazadnje ob odprtju prenovljenega novomeškega Glavnega trga (2018), kjer so nastopili z MePZ Pomlad Novo mesto. Ob tej priložnosti se je skupina odločila v Studiu Lotos Music posneti še dve tradicionalni skladbi z novim, slovenskim besedilom: priredbo irske Stari moj kraj (Dirty Old Town) v sodelovanju s pevskim zborom Pomlad in bluegrass standard Na poti (Wicked Path of Sin).

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča