Vikend muhavosti in priokus zime

0
282

Prodor polarnega zraka bo jutri povzročil padec temperatur v večjem delu zahodne in srednje Evrope. Tukaj bo jutri le med 5 in 10 st. C. Izrazita ohladitev z zelo nizko mejo sneženja bo proti večeru zajela tudi severno stran Alp, medtem ko se hladen zrak na južno stran Alp še ne bo spustil. Marsikje na Balkanu se bo jutri ogrelo nad 20 st. C, še precej topleje bo na JZ Iberskega polotoka, kjer bodo najvišje temperature blizu 30 st. C.

Noč pri nas bo oblačna s padavinami, ki bodo nekoliko pogostejše in močnejše v hribovitem svetu zahodne in severne Slovenije. Na JV države, kjer bo dežja malo, je zjutraj možen kakšen sončni žarek. Ob šibkem južnem vetru bo jutro razmeroma toplo. V večjem delu države pričakujemo od 9 do 11 st. C, še nekoliko topleje bo ob morju. Bolj sveže bo v alpskih dolinah, kjer bo 5 st. C.

Tudi čez dan bo na nebu veliko oblakov in le malo jasnine. Še se bodo pojavljale padavine, a bodo vmes lahko tudi daljša suha obdobja. Dopoldne bo dež verjetnejši v severni, popoldne pa v južni Sloveniji. Najtopleje bo ob morju, kjer se bo ogrelo do 18 st. C. Le stopinja manj bo na Goriškem, Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. V osrednji in SV Sloveniji bo 15, na Gorenjskem pa 12 st. C.

V gorah bo oblačno in megleno s pogostimi padavinami. Ponoči in zjutraj bo meja sneženja na nadmorski višini okoli 1500 metrov, čez dan pa se bo prehodno nekoliko dvignila. Pihal bo šibak do zmeren JZ veter, ki bo nekoliko izrazitejši v vzhodnem delu gora.

V noči na nedeljo se bodo padavine okrepile in postopno razširile nad vso državo. Ob prehodu hladne fronte se bo hitro ohladilo, spuščala se bo tudi meja sneženja. Občasne padavine bodo vztrajale tudi v nedeljo čez dan. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 800 metrov, zvečer pa bo lahko snežilo še nižje.

Dotok občutno hladnejše zračne mase bo pospremil okrepljen SV veter, na Primorskem zmerna do močna burja. V ponedeljek dopoldne bodo padavine povsod ponehale, a bo še prevladovalo oblačno in marsikje vetrovno vreme. Zvečer se bo zjasnilo, polegel pa se bo tudi veter. Zaradi razjasnitve bo torkovo jutro zelo hladno s temperaturami blizu ničle, čez dan pa bo ob sončnem vremenu že topleje, okoli 17 st. C.

(Rok Nosan)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj