petek, 19 aprila, 2024
DomaGospodarstvoVinski kleti Colnar nagrada za najboljšega podjetnika v kmetijstvu

Vinski kleti Colnar nagrada za najboljšega podjetnika v kmetijstvu

Vinska klet Colnar je prejšnji teden na Agrobiznis izboru za najboljšega agropodjetnika v letu 2023 prejela nagrado za najboljšega podjetnika v kmetijstvu. Veččlansko strokovno komisijo so prepričali s ciljem, da postanemo energijsko in okoljsko nevtralna vinska klet.

Časnik Finance s projektom Agrobiznis letos že 10. leto spodbuja podjetništvo in inovativnost na področju prehranske samooskrbe. Odkrivajo za zdaj male ponudnike, ki imajo potencial, podjetniško žilico, dovolj vztrajnosti in močno željo, da se v svoji tržni niši prebijejo na sam vrh, širijo obseg proizvodnje in pridejo na trgovske police. Opozarjajo na inovativna podjetja z novo tehnologijo pridelave hrane ali novim poslovnim modelom, ki bi pripeljala do večje samooskrbe.

Velik korak k dosegu tega cilja je bil postavitev nove vinske kleti in način pridelave grozdja. Poleg pridelave vina, iz grozdja pridelujemo tudi druge produkte, kot sta olje iz grozdnih pečk in moka iz grozdjih pečk. S tem skušamo proizvesti čim manj odpada. Poleg tega imajo na strehi kleti svojo sončno elektrarno, s katero želijo na dolgi rok proizvesti več elektrike kot je porabijo.

Nova vinska klet omogoča velik razvojni korak na področju vinarstva, hkrati pa tudi premik proti energetski in okoljski nevtralnosti,” je povedal Janez Colnar mlajši.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča