petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenijaVišina trošarin za energente nespremenjena, kako bo z gorivi?

Višina trošarin za energente nespremenjena, kako bo z gorivi?

Vlada je izdala spremembe Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente, skladno s katerimi se ohranjajo trenutne višine trošarin še nadaljnje tri mesece, in sicer od 1. maja do 31. julija 2022. “Tako poskušamo tudi na področju davčne politike reševati stiske prebivalstva in gospodarstva zaradi visokih cen nafte,” so zapisali v sporočilo za javnost. Do 31. julija pa je podaljšana tudi veljavnost uredbe o določitvi zneska trošarine za električno energijo.

Vlada pa vsaj do zdaj še ni podaljšala uredbe o najvišji prodajni ceni pogonskih goriv, torej dizla in bencina. Ta namreč omejuje ceno 95-oktanskega bencina na približno en evro petdeset na liter (1,503 na liter) in najvišjo ceno za dizel, kar je približno en evro 54 centov na liter (1,541 evra na liter). Čas se jim sicer izteka, take cene bodo le še do sobote. Če pa do konca tega meseca, torej do sobote, vlada ne bo podaljšala uredbe o najvišji prodajni ceni pogonskih goriv, se bosta po napovedih konec tedna bencin in dizel znova podražila.

Maloprodajna cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi tako ne sme preseči 1,503 evra za liter, najvišja cena za liter dizla pa je določena pri 1,541 evra.

Prejšnji teden je sicer vlada na dopisni seji odločila, da bo še za mesec dni podaljšala regulacijo cen kurilnega olja. Izdala je tudi novo uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov, s katero marža distributerjev ostaja omejena na največ šest centov na liter. Tako je od novembra lani, ko se je vlada prvič po 2016 odločila za omejitev. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča