Višje sneg, morda kakšna snežinka tudi nižje

0
375

Najprej nas bo dosegla topla, kmalu za njo pa ji bo sledila še hladna fronta. Ker bo središče ciklona od naših krajev zelo oddaljeno, nahajalo se bo namreč nad SZ Afriko, se padavine nad našimi krajih ne bodo zadržale prav dolgo. Po prehodu fronte se bo k nam razširilo območje visokega zračnega tlaka, ki nam bo prineslo nekaj suhih in sončnih dni.

Padavine se bodo ponoči okrepile in širile proti vzhodu. V drugem delu noči bodo zajele vso Slovenijo. Meja sneženja bo zjutraj visoko, na nadmorski višini med 1200 in 1700 metri. Topel JZ-dnik spodnjih plasti ozračja večinoma ne bo dosegel, zato bo po nižinah razmeroma hladno.  V večjem delu Slovenije bo do 3 st. C, v alpskih dolinah stopinja nad ničlo. Precej topleje bo na Primorskem, še zlasti ob morju, kjer bo 12 st. C.

Ponedeljek bo oblačen s padavinami, ki jih bo več na zahodu. Del dopoldneva se bo v višinah še zadrževal topel zrak, nato se bo začelo hladiti. Fronta s severnim vetrom bo najprej dosegla Pomurje, popoldne pa prešla vso državo. Meja sneženja se bo spuščala ter se popoldne ponekod lahko spustila do nižin, a bodo padavine ob ohladitvi že precej oslabele, zato debelejše snežne odeje v krajih pod 1000 metri ni za pričakovati. Še največ možnosti za tanko snežno odejo je na Kočevskem ter po gričevjih vzhodne Slovenije. Temperature čez dan bodo podobne jutranjim. Saj bo nekaj stopinj nad ničlo. Na Primorskem, kjer bo proti večeru zapihala zmerna burja, bo od 10 do 12 st. C.

V noči na torek bodo padavine ponehale, nakar sledijo trije suhi dnevi, ki bodo na Primorskem in v višjih legah tudi precej sončni, medtem ko se bo marsikje po nižinah ob jutrih in dopoldnevih zadrževala megla ali nizka oblačnost. Nočne temperature se bodo spustile nekaj stopinj pod ničlo, dnevne pa bodo segle do 5 stopinj Celzija. Spet topleje bo ob koncu tedna. (Rok Nosan)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj