Višje sneg, ohladitev, najbolj neugoden bo torek

0
413

Ponoči se bo glavno vremensko dogajanje preselilo na južno stran Alp. Ob dotoku občutno hladnejšega zraka se bo nad Italijo poglobil ciklon, ki se bo v nedeljo čez dan s svojim središčem pomikal nad osrednji Balkan. Naši kraji bodo na obrobju vremenskega dogajanja. Zaradi velike razlike v zračnem tlaku bo marsikje na Balkanskem in Apeninskem polotoku zelo vetrovno. Ob prehodu fronte bo ponekod tudi grmelo.

Noč pri nas bo oblačna. Padavine se bodo okrepile in postopno razširile nad vso državo. V drugem delu noči bo zapihal okrepljen severni veter in začelo se bo hladiti. Na Primorskem se bo proti jutru prebudila burja. V višjeležečih alpskih dolinah, kjer bo zjutraj dež prešel v sneg bo le stopinja nad ničlo. Na Štajerskem, v Prekmurju in na Koroškem bo 5 ali 6 st. C. Stopinja več bo v osrednji in JV Sloveniji. Na Primorskem pa bodo temperature od 10 do 12 st. C.

Tudi dan bo oblačen. Še se bodo pojavljale padavine, ki bodo sredi dneva slabele in ponekod prehodno tudi ponehale, zvečer pa se bodo predvsem na vzhodu in jugu države spet nekoliko okrepile. Meja sneženja bo večji del dneva na nadmorski višini med 600 in 900 metrov, zvečer pa se bo še nekoliko spustila. Hladno in vetrovno bo. Marsikje v vzhodni Sloveniji bo pihal okrepljen severni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Njeni najmočnejši sunki bodo sredi dneva na izpostavljenih mestih v Vipavski dolini dosegali hitrost od 100 do 120 km/h.

Večjih temperaturnih sprememb glede na jutro ne bo. Ponekod bo celo nekoliko hladneje. V alpskih dolinah bodo termometri ves dan vztrajali pri stopinji nad ničlo. V osrednji in vzhodni Sloveniji bo od 6 do 8 st. C. Na Primorskem bo največ 12 st. C.

V ponedeljek dopoldne bodo padavine povsod ponehale, popoldne se bo začelo jasniti. Tudi veter bo postopno oslabel in ponehal. Torkovo jutro bo jasno, a hladno. Na mrazu izpostavljenih legah se bodo temperature spustile nekaj stopinj pod ničlo in tudi marsikje drugod po državi bo okoli ledišča. Žal obstaja nevarnost pozebe. Čez dan bo nastajala spremenljiva kopasta oblačnost, iz katere se lahko razvije kakšna kratkotrajna ploha. Spet več dežja pričakujemo v drugi polovici tedna, ko bo zapihal toplejši JZ-dnik.

Zakaj takšni zasuki vremena oz. ohladitev?

Že nekaj dni vremenski izračuni za konec tedna kažejo na občutno vremensko spremembo, kar je za pomlad nekaj povsem normalnega. Razlog za dinamično vreme pri nas nastane daleč na severu. In tukaj je prišlo do običajne pomladne razcepitve polarnega vrtinca. Na ta način se lahko mrzel zrak, ki običajno kroži v okolici severnega pola, spusti daleč proti jugu. In če je bila ohladitev prejšnji teden v višinah razmeroma šibka, bo tokrat zaloga hladnega zraka precej večja. Temperatura na višini 1500 metrov se bo spustila do -5 stopinj, kar je za več kot 10 stopinj hladneje od povprečja za začetek maja.

Po prehodu fronte se bo zjasnilo in temperatura bo po sončnem zahodu začela strmo padati. Ker se zrak s sevanjem ohlaja od tal navzgor, najnižje temperature beležimo pri tleh. Mrzel zrak je težji in se začne pretakati v najnižje dele dolin in kotlin v tako imenovane pozebne lege. Manjša nevarnost pozebe je na pobočjih in v bolj prevetrenih legah.

Rastline, ki so na začetku razvoja, so manj občutljiva na mraz in kritična temperatura za pozebo v času brstenja je med -8 in -5 stopinj Celzija. V polnem cvetenju so rastline velikokrat izpostavljene pozebi. Veliko škode povzroči že temperatura malo pod lediščem. In tako bo pri nas v torek zjutraj. Žal.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj