četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaVizjak: Ščitil sem državni interes. Policija in tožilstvo začeli postopke

Vizjak: Ščitil sem državni interes. Policija in tožilstvo začeli postopke

Potem ko so v oddaji 24UR ZVEČER objavili daljši del pogovora med nekdanjim ministrom za gospodarstvo in sedanjim ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom in tajkunom Bojanom Petanom, predsednikom uprave DZS, posnetke pa so pregledali tudi strokovnjaki in ocenili, da ne gre za lepljenko, se je danes odzval minister Vizjak. Pozdravil je objavo celotnega posnetka pogovora, ki je po njegovi oceni avtentičen. Kot pravi, je takrat hotel preprečiti oškodovanje Term Čatež, ščitil je državni interes, zato ima povsem čisto vest. Obžaluje le izjavo glede sodstva.

Zaradi posnetkov pogovora so na policiji in državnem tožilstvu začeli postopke. Kakšne, ne razkrivajo.

Andrej Vizjak je uvodoma povedal, da objavo celotnega posnetka pogovora z Bojanom Petanom pozdravlja. Kot je ocenil, je ta posnetek avtentičen in vanj ne dvomi. “Ta posnetek dokazuje, da je bil prvi posnetek pogovora 18.10. zlepljenka, saj so bili deli iz tega pogovora uporabljeni tudi tam – v kontekstu, da sem rekel, da je glupo plačevati davke, kar odločno zanikam.” Prepričan je, da je bila prva zlepljenka prirejena z namenom njegove diskreditacije.

V nadaljevanju je pojasnil, za kaj je šlo. Poudaril je, da so bili to časi, ko so bili ministri tudi člani nadzornih svetov, Kad-a ni bilo in se je država bistveno bolj vpletala v politiko, kot se danes.

V omenjenem pogovoru s Petanom, tako Vizjak, je želel preprečiti prevzem in oškodovanje Term Čatež. Država je hotela ohraniti svojo pozicijo v Termah Čatež in to ji je spodnesel Petan s serijo svojih dejanj. “Vse, česar se je v tem obdobju dotaknil Bojan Petan, je rezultiralo v katastrofo, ko govorimo o žepu davkoplačevalcev. Mi, vi, davkoplačevalci smo vse te njegove rabote drago plačali, ocenjujem, da cca 200 milijonov evrov v tem obdobju. Moj greh je, da sem se leta 2007 zavedal njegovega poslanstva in sem želel to preprečiti v korist države in državnih lastnikov v takratnih Termah Čatež. Želel sem to preprečiti, na nek način dogovoriti z njim, da do tega ne pride, da je glupo, nesprejemljivo, neracionalno izčrpavati Terme Čatež za njegove lastne prevzemne ambicije, kar je tudi naredil in firma je pristala, kjer je!”

Prepričan je, da so lepljenke namenjene njegovi diskreditaciji zaradi nekaterih projektov, ki jih danes peljejo na ministrstvu, zlasti Zakon o varstvu okolja. “Upam, da ga bo vlada v teh dneh dokončno potrdila in naredila red v t. i. smetlarski mafiji.”

Objave 14 let starih posnetkov so po njegovem mnenju motivirane z današnjimi dogodki, in ne s takratnimi.

Vizjak trdi, da je takrat delal s poštenimi nameni, kakor dela tudi danes. Opravičil se je za svojo izjavo glede “stiskanja jajc sodnikom”, češ da je bila neprimerna in jo obžaluje, če je koga prizadel. “V neformalnem pogovoru človek marsikaj reče.”

Vztraja pa, da nikoli nikogar ni napeljeval na kakršnokoli utajo davkov. Več na 24ur.com.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča