Vlada bo povrnila vse neupravičene ‘covid-19’ globe

0
447

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je po seji vlade povedala, da bodo sprejeta izhodišča ogrodje za rešitve, ki jih pripravlja pravosodno ministrstvo v sodelovanju z MNZ-jem in službo vlade za zakonodajo. Rok za pripravo pa je 31. januar.

Zakonsko bodo uredili “vrnitev vseh plačnih glob, prekrškovnih postopkov in stroškov prisilne izterjave v povezavi s prekrškovnimi postopki, ki so bili v času epidemije uvedeni zaradi nezakonitih ali neustavnih podlag“. Prav tako bodo ustavljeni postopki, ki potekajo, ali postopki dela v splošno korist ali prisilnega zapora ter prisilne izterjave glob, je še naštela ministrica.

Kot je povedala, se bo postopek vračanja glob in stroškov postopka vodil po uradni dolžnosti, ne da bi prizadeti posamezniki morali ukrepati sami. Cilj te vlade je, da vračanje glob in stroškov poteka čim bolj enostavno in centralizirano, je poudarila. Kot je pojasnila, bodo posamezniki tako avtomatično dobili izračun, ki mu bodo lahko tudi ugovarjali. Finančna sredstva za vračila se bodo v celoti zagotovila iz proračuna, je zatrdila.

Finančna sredstva bodo v celoti zagotovljena iz državnega proračuna. Znesek izrečenih glob za prekrške v času epidemije po ministričinem pojasnilu znaša nekaj čez pet milijonov evrov, vplačanih pa je že bilo 1,7 milijona evrov. Štirje milijoni glob so trenutno v postopku prisilne izterjave. Z uveljavitvijo zakona pa bo dana zakonska podlaga, da se tudi ti postopki prisilne izterjave ustavijo, je še dejala ministrica. (MMC RtvSLO, 24ur.com)