nedelja, 28 aprila, 2024
DomaSlovenijaVlada je sprejela interventni zakon

Vlada je sprejela interventni zakon

Vlada je sprejela predlog interventnega zakona za pomoč po poplavah, s katerim načrtuje najnujnejšo obnovo infrastrukture in namenja pomoč najbolj prizadetim. Pomoč je vlada razdelila na štiri sklope.

Poslanci so predlog sprejeli, to pa pomeni, da bodo oškodovanci na centrih za socialno delo lahko zaprosili za enkratno socialno pomoč, uvajajo pa se tudi solidarnostne sobote. Znesek se bo prištel dohodnini. Prizadeti državljani lahko zaprosijo za 12-mesečni odlog kredita.

Interventni zakon po poplavah naj bi imel več kot sto členov, na vladi pa so predlog pregledovali že v torek. Takrat je Urad vlade za komuniciranje tudi napovedal, da bo predlog danes sprejet. V njem vlada določa najnujnejše ukrepe po poplavah, ki so po ocenah ministra za finance Klemna Boštjančiča povzročile za približno pet milijard evrov škode. Ocena še ni dokončna.

“Vlada mora in želi  prebivalcem in podjetjem hitro pomagati,” je po sprejetju predloga poudarila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Dodala je, da so ukrepi, določeni v interventnem zakonu, prva in nikakor ne zadnja pomoč. Ukrepe so oblikovali v štiri sklope. Prvi se nanaša na prebivalce in gospodinjstva, drugi na podjetja, tretji na občine, četrti pa so sanacijski ukrepi. (STA)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča