Vlada o nadaljnjem rahljanju ukrepov

0
230

Vlada bo predvidoma odločala o nadaljnjem rahljanju ukrepov, sprejetih za omejitev epidemije novega koronavirusa, in sicer glede pravil o prehajanju meje, karantene in sprejemanja novih varovancev v domove za starejše.

Vladni govorec za covid-19, Jelko Kacin: “V dneh, ko nas podatki o epidemiji iz slovenskih bolnišnic vendarle navdajajo z optimizmom, vrata odpirajo tudi zobozdravstvene ambulante.” Skupno število bolnikov, ki se za covidom-19 zdravijo v bolnišnicah, je zjutraj zdrsnilo pod 40 – tam jih tako ostaja 38, dva manj kot včeraj, je dejal in dodal, da se jih od tega 9 zdravi na oddelkih za intenzivno terapijo.

Pri delu zobozdravnikov so pacienti in zobozdravniki še posebej izpostavljenih okužbah, zato bodo zobozdravniki morali upoštevati ukrepe. Za zdravje zob v Sloveniji skrbi 1700 zobozdravnikov, od tega 1400 v javnem zdravstvenem sistemu, 300 pa zasebnikov, je navedel.

Kmalu nova navodila glede razkuževanja oz. čiščenja večstanovanjskih stavb

Dotaknil se je tudi razkuževanja večstanovanjskih stavb. Dejal je, da je NIJZ pripravil navodila, ki jih bo “v najkrajšem možnem času” obravnavala vlada.

O odpiranju mej še nič znanega

Glede odpiranja mej oz. prostega potovanja je dejal, da za zdaj odgovora, kdaj se bodo odpirale meje po Evropi, še ni, saj je vsaka država pri tem suverena. je pa navedle, da prav zdaj potekajo o tem pogovori znotraj institucij Evropske unije. S sosednjo Hrvaško potekajo pogovori, ki temeljijo na podobni epidemiološki sliki, se pa moramo zavedati, da bi sprostitev, še posebno prihod italijanskih turistov lahko znova pospešil širjenje virusa na Hrvaškem. Če pride do širitve na Hrvaškem, moramo najti usstrezne rešitve, da se morebitne covid-pozitivne spravi nazaj v Slovenijo.

Za zdaj velja, da je mejo mogoče prestopiti, vendar je ob povratku v Slovenijo potrena sedemdnevna karantena, ob njenem koncu pa testiranje. Enako velja na drugi strani. Ko bodo te stvari urejene/usklajene, bo sledilo še usklajevanje obeh policij, da ne o prihajajo do težav, zamika pri izdajanju odločb o karanteni.

Kmalu dogovor o sproščanju turističnih kapacitet

V roku nekaj dni ali nekaj ur pričakujemo dogovore o nadaljnjem sproščanju turističnih kapacitet v Sloveniji. Kdaj in na kakšen način bo to storila Hrvaška, ne vemo.

Relativno nemoteno že lahko potujejo poslovneži, ki imajo vabila na sestanek na Hrvaškem, imetniki nepremičnin in plovil, jaz razumem, da tudi imetniki počitniških prikolic, ampak dejstvo ostaja, da morajo ob povratku v karanteno. Iščejo se prožnejše rešitve, ki pa bodo oz. so odvisne od tega, ali je epidemiološka situacijah na enakem nivoju, sicer je za tisto državo, ko je v boljši kondiciji, tveganje preveliko.

Kdaj bo sproščen tudi mednarodni avtobusni in železniški potniški promet?

Na tem se intenzivno dela. V letalskem prometu je treba doreči še marsikaj glede nošenja mask, merjenja temperature, jemanja brisov oz. vzorčev krvi za določitev protiteles itd.

Ali vlada razmišlja o ukinitvi razglasitve epidemije?

Vlada o tem ne razmišlja, o tem ne razmišlja niti ministrstvo za zdravje, še manj pa svetovalna skupina pri MZ, ki jo vodi dr. Beović.

Kako daleč so pogovori s severno sosedo, Avstrijo, glede sprostitve ukrepov na meji?

Pogovori niso daleč. Avstrija se je zaenkrat odločila, da skuša doseči dogovor s svojo največjo sosedo, iz katere prihaja največ turistov. (MMC RtvSlo)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj