četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaVlada o odlokih za omejevanje epidemije

Vlada o odlokih za omejevanje epidemije

Vlada bo danes pretresala tudi odloke, povezane z omejevanjem epidemije covida-19. Ni še jasno, ali bo sprejela načrt ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije covida-19 oz. t. i. semafor, kaže pa, da bo vsaj v določenih segmentih zaostrila omejitvene ukrepe.

Med covidnimi odloki bo tudi predlog sprememb odloka o omejitvi zbiranja. Zbiranje naj bi, če bo vlada sledila predlogu, zmanjšali z zdaj dovoljenih 50 na 25 ljudi, je potrdil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Gre za splošno omejitev, ki velja za zasebna druženja. Za javne prireditve, na katerih bo več ljudi, pa naj bi še vedno veljal pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Medtem naj se denimo pogoji za prehod meje ne bi spreminjali. Za tranzit čez državo torej tudi ta teden, kot kaže, ne bodo uvedli pogoja PCT.

Svetovalna skupina je zaradi naglega porasta okužb vladi predlagala nov semafor morebitnih ukrepov. Pomladni semafor je najprej predelala v šest faz, zdaj pa ga je skrčila na štiri. “Če bi šli na šest faz, bi morali včasih dvakrat tedensko spreminjati pogoje, kar pa je v praksi težko implementirati,” je dejala vodja skupine, infektologinja Mateja Logar.

V ospredju vladnega semaforja je sicer še vedno ideja o pogostejšem testiranju. Medtem ko se že od začetka tedna samotestirajo zaposleni v storitveni dejavnosti, so v svetovalni skupini dejali, da zaradi napačnih interpretacij rezultatov testiranj, na kar opozarja Sledilnik za covid-19, ne odobravajo več samotestiranja zaposlenih na domu brez ustreznega nadzora. Logarjeva je dodala, da sta potrebna tako nadzorovana izvedba testa kot tudi vnos rezultata v bazo.

1. faza: do 50 bolnikov v intenzivnih enotah

2. faza: do 100 bolnikov v intenzivnih enotah

3. faza: do 150 bolnikov v intenzivnih enotah

4. faza: nad 150 bolnikov v intenzivnih enotah  (STA)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča