sreda, 8 maja, 2024
DomaSlovenijaVlada odločitev o oranžni fazi v četrtek

Vlada odločitev o oranžni fazi v četrtek

Vlada, ki je na Brdu pri Kranju z epidemiologi razpravljala o trenutni epidemiološki situaciji v državi, je odločitve o dodatnem sproščanju ukrepov, ki jih prinaša prehod v oranžno fazo, prestavila na četrtek. A minister Tonin obljublja, da se bodo držali vsega, kar je pri oranžni fazi zapisano v vladnem semaforju. Tako se bo ukinila omejitev gibanja na občine, dovoljeno bo zbiranje do 10 ljudi, v šole pa se bodo vrnili še preostali razredi in maturanti, poroča 24ur.com.

Epidemiologi za ukinitev omejitve gibanja na občine in policijske ure 

Kot so poročali v oddajah Svet in 24UR, epidemiologi pod vodstvom Maria Fafangla še vedno vztrajajo pri stališču, da bi vlada morala ukiniti omejitev gibanja na občine. Tudi potrebe po policijski uri, čeprav je odprava le-te predvidena šele v rumeni fazi, ne vidijo, zato so vladi ponovno predlagali ukinitev obeh teh ukrepov.

A že minuli teden je predsednik vlade Janez Janša Fafangla okrcal in poudaril, da je treba slišati še mnenje druge stroke. Danes je na Twitterju opozoril, da imamo še vedno eno najresnejših epidemioloških slik v EU. Poleg tega direktor NIJZ Milan Krek opozarja na južnoafriški sev, ki se širi pri naših sosedih, zato po njegovem mnenju ni prostora za sproščanje vsega, kar je predvideno v oranžni fazi.

Kljub temu naj bi notranji minister Aleš Hojs danes predlagal sprostitev gibanja na občine in omejitev zbiranja do 10 oseb. A v nasprotju z epidemiologi bi on policijsko uro, ki traja že 114 dni, obdržal. Danes naj bi se sicer pogovarjali tudi o prehajanju državnih meja za tiste, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma – zanje naj omejitve ob vračanju v državo ne bi veljale.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek naj bi vladi predlagal odprtje trgovin s površino, večjo od 400 kvadratnih metrov. Večina trgovcev, ki prodajajo gradbeni material, belo tehniko ali pohištvo, zaradi velikosti trgovin namreč še vedno ostaja zaprtih.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča