Vlada omejila druženje na 10 oseb

0
2852

Vlada je na današnji seji spremenila Odlok o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi, ki začasno prepoveduje zbiranje za več kot 10 ljudi, je na novinarski konferenci potrdil vladni govorec Jelko Kacin. Novo omejitev je sicer danes že napovedal minister za zdravje Tomaž Gantar.

Zbiranje med 10 in 50 osebami bo dovoljeno pod pogojem, da organizator pozna vse osebe, vodi interno evidenco ter mesec dni hrani kontakte, je ob tem dodal namestnik generalnega direktorja Policije Tomaž Pečjak.

Na seznam bo moral organizator vnesti ime, priimek, natančen naslov in telefonsko številko udeležencev. Vlada želi z vodenjem evidenc olajšati delo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki je po Kacinovih besedah že na meji zmogljivosti. Če se med udeleženci pojavi oseba, okužena z novim koronavirusom, bo torej lahko NIJZ hitreje dosegel vse udeležence in jih poslal v osamitev ali karanteno.

Pravilo bo denimo veljalo tudi za poroke, čeprav gre načeloma za zasebne dogodke. “Povabljeni morajo vedeti, da bo organizator moral pobrati njihove podatke,” je dejal Kacin. Ukrep je po njegovih besedah v prvi vrsti namenjen zaščiti udeležencev, odgovornost za njegovo izvajanje pa nosi prireditelj.

Spremembe medtem ne veljajo za število ljudi v gostinskih lokalih ali na avtobusih, v teh primerih ni treba zbirati podatkov o strankah. Dovoljene so tudi maše, pri čemer je Kacin izrazil prepričanje, “da bo odslej naprej duhovnik, ki bo maševal, vedel tudi, kdo je pri maši”.

Po besedah Kacina so še vedno možni športni in kulturni dogodki z do 500 osebami, če je na tovrstnih srečanjih prisotna redarska služba in je sedežni red znan. Maše bodo še naprej potekale ob upoštevanju dosedanjih ukrepov. Kacin je povedal, da pri cerkvenih obredih ne gre za javni dogodek.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj