Vlada ponudila: višji nočni, nedeljski in praznični dodatek

Vlada ponudila: višji nočni, nedeljski in praznični dodatek

-
0 633

Vlada je na pogajanjih zdravstvenima sindikatoma ponudila višje dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo. S tem je naredila korak naproti. Soglasja s sindikati sicer še niso dosegli.

Vlada je v četrtek nekoliko dopolnila mandat svoji pogajalski skupini. Medtem ko so se na vladni strani doslej želeli s sindikati najprej dogovoriti o plačah in šele nato o zahtevah, ki so vezane na druge prejemke iz delovnega razmerja, imajo vladni pogajalci sedaj mandat, da se o vsem pogajajo hkrati, torej tudi na primer o jubilejnih nagradah in dodatkih.

“Ta mandat nam omogoča, da posameznim poklicnim skupinam, ki delajo v drugačnih, težjih pogojih dela, vendarle to na nek način priznamo tudi skozi plačilo, kar je nenazadnje tudi prav,” je pred začetkom pogajanj s sindikatom zdravstva in socialnega varstva ter sindikatom delavcev v zdravstveni negi pojasnil vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar.

Še naprej pa se vladna in sindikalna stran razhajata pri dvigih plač. Medtem ko je vladna stran za tiste do 26. plačnega razreda v dosedanjih pogajanjih pristala na dvig za en plačni razred, zdravstvena sindikata zanje zahtevata dvig za dva plačna razreda.

(STA, 24UR)