četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaVlada prvič aktivirala 9. člen Zakona o nalogah in pooblastilih policije

Vlada prvič aktivirala 9. člen Zakona o nalogah in pooblastilih policije

Vlada je pred vrhom EU-Zahodni Balkan, ko se hkrati napoveduje nov množični protest, prvič v zgodovini samostojne Slovenije aktivirala 9. člen Zakona o nalogah in pooblastilih policije in zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda sprejela sklep o omejitvah oz. prepovedi gibanja na določenih območjih. Policiji je naložila, da v torek in sredo v Ljubljani, na Bledu in Predosljah v okolici Brda pri Kranju z odredbo omeji ali prepove gibanje na območjih, krajih ali na javnih mestih, kjer je to nujno za preprečitev hujših kršitev javnega reda, poroča POP TV.

Na podlagi 9. člena Zakon o nalogah in pooblastilih policije lahko vlada na predlog ministra za notranje zadeve, ob veliki verjetnosti hujših kršitev javnega reda, naloži policiji, da z odredbo omeji ali prepove gibanje na določenih območjih, določenih krajih ali na javnih mestih oziroma prepove nastanitev v določenem kraju ali zapustitev določenega kraja. Ukrep sme trajati največ sedem dni in se z njim preneha takoj, ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bil odrejen.

Minister Hojs meni, da je čas za uvedbo novih, ostrejših represivnih ukrepov, poroča MMC Rtv Slo. Poslanci SDS-a so v DZ-ju pozvali k prepovedi organiziranja shodov na območju Ljubljane. Notranji minister Aleš Hojs pa bi aktiviral 9. člen zakona o nalogah policije, ki omogoča omejitve gibanja zaradi hujših kršitev javnega reda.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je ob tem na družbenem omrežju Twitter odzval: “Miroljuben in prijavljen Shod za življenje z organizatorjem @PrimcAles se ni mogel izvesti tako kot je bil načrtovan.Zaradi anarhistov in možnega nasilja neprijavljenega shoda na katerega je pozivala @strankalevica in “antifašisti” so spremenili pot. Čas je za 9.člen zakona ZNPPol.”

Ali je s tem notranji minister že napovedal ostrejše vladne ukrepe proti protestom, ki so vedno bolj množični po slovenskih mestih?

“9. člen zakona ZNPPol” je namreč tisti del zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki predvideva različne omejitve, predvsem gibanja in zbiranja ob veliki verjetnosti hujših kršitev javnega reda. Omejitve pa so lahko podobne, kot si jih je vlada že izmislila med razglašeno epidemijo covida-19, ko je prepovedala gibanje med občinami ali statističnimi regijami. Policijska ura pa je bila v veljavi več kot pol leta.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča