torek, 25 junija, 2024
DomaSlovenijaVlada SDH zagotovila denar za odkup deleža Save

Vlada SDH zagotovila denar za odkup deleža Save

Vlada je na dopisni seji Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) zagotovila sredstva za odkup deleža v družbi Sava, ki ga prodaja sklad York. Osnovni kapital SDH se bo z dobrih 260 milijonov evrov povečal za 41,6 milijona evrov na nekaj manj kot 302 milijona evrov, so sporočili z ministrstva za finance.

V opozicijskih SD, LMŠ, SAB in Levici sklep vlade pozdravljajo. Zahtevo za sklic izredne seje DZ na to temo pa bodo umaknili, ko bo podana “pisna zaveza” vseh deležnikov, da bo res tako, poudarjajo.

Da namerava vlada za vsoto, ki bo omogočila uveljaviti predkupno pravico za delež Save, dokapitalizirati SDH, je danes ob robu srečanja z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom v Lendavi povedal premier Janez Janša. Na finančnem ministrstvu so zapisali le, da je namen dokapitalizacije zagotavljanje sredstev SDH za izvajanje aktivnosti, povezanih z uresničevanjem strategije turizma in v povezavi s sprejetim letnim načrtom upravljanja kapitalskih naložb za leto 2022.

Ob tem mora SDH v skladu z današnjim sklepom vlade v štirih mesecih po pridobitvi katerekoli kapitalske naložbe, ki jo bo pridobil iz teh sredstev, zagotoviti izvedbo forenzične preiskave poslovanja tako te družbe kot tudi njenih odvisnih družb, in sicer za obdobje desetih let pred nakupom.

Dokapitalizacija se bo izvedla z izdajo največ 24.922 navadnih imenskih nematerializiranih kosovnih delnic po emisijski vrednosti 1669,1704223 evra za delnico. Znesek v višini 41,6 milijona evrov bo država vplačala v obliki denarnega vložka, je sklenila vlada. Po novem bo država v SDH imela delež v nominalni vrednosti 301,8 milijona evrov. SDH in Kad imata čas za uveljavitev predkupne pravice za Yorkov 43,2-odstotni delež v Savi do 3. marca. Kad ki ima v Savi približno 28-odstotni delež, SDH pa nekaj manj kot 19-odstotnega. Nadzorni svet Kada sejo o uveljavitvi predkupne pravice nadaljuje danes, nadzorniki SDH pa naj bi po neuradnih informacijah odločitev sprejeli v petek. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča