Vlada sprejela spremembe glede karantene

0
704

V soboto je bilo opravljenih 1917 testiranj, 1758 testov je bilo negativnih. 15 ljudi je bilo odpuščenih iz bolnišnice, kažejo uradni podatki, ki jih je na Twitterju objavila vlada. Okužbe so v soboto potrdili v 64 občinah, največ v Ljubljani, 19, in Mariboru, 18, kjer je tudi največ aktivnih okužb. Delež pozitivnih testov je bil v soboto 8,29 odstotka. Največji delež aktivnih okužb beležijo v občinah Črna na Koroškem, skoraj en odstotek, in Pivka, okoli pol odstotka prebivalcev, kažejo podatki sledilnika. Skupaj je aktivnih okužb 1648.

Z novim odlokom, ki ga je vlada sprejela na dopisni seji, se spreminjajo pravila odrejanja karantene na podlagi priporočila Evropske komisije. Uvaja se oranžni seznam držav (države s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami), ki nadomešča dosedanji rumeni seznam. Države, ki niso uvrščene na zeleni (varne države) ali rdeči seznam (držav s slabimi epidemiološkimi razmerami), so torej uvrščene na oranžni seznam.

Še vedno velja, da za vstop v Slovenijo iz države na zelenem seznamu ni karantene. Pri tem je vlada določila tudi 12 izjem, ko karantena ne bo odrejena in oseba tudi ne potrebuje negativnega testa, pa čeprav je prišla iz katere od držav z rdečega ali oranžnega seznama.

Med temi izjemami so čezmejni dnevni delovni migranti, mednarodni prevozniki, osebe z diplomatskim potnim listom, člani tujih uradnih delegacij, predstavniki tujih varnostnih organov, pripadniki Slovenske vojske, policije ali uslužbenci državnega organa in še nekateri drugi. Ena od izjem so denimo tudi osebe, ki prehajajo mejo zaradi nujnih neodložljivih osebnih opravkov ali nujnih poslovnih razlogov.

Dodatno so določene še tri izjeme, ko karantena ne bo odrejena in oseba tudi ne potrebuje negativnega testa. Vstop iz sosednjih držav, ne glede na to, ali je ta na oranžnem ali rdečem seznamu, se tako dovoli dvolastniku ali najemniku zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, lastniku nepremičnine ali bivalnega plovila v sosednji državi ter tudi vsem, ki lastnikom ali najemnikom kmetijske površine v sosednji državi nudijo pomoč pri sezonskih delih.

Dodatno velja še ena izjema brez karantene in negativnega testa, in sicer za osebo, ki v Slovenijo prihaja iz države članice EU oziroma države članice schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj