četrtek, 18 aprila, 2024
DomaSlovenijaVlada uvaja povračilo škode za stranske učinke po cepljenju

Vlada uvaja povračilo škode za stranske učinke po cepljenju

V Sloveniji so potrdili novih 3517 okužb s koronavirusom, opravili pa so 8274 testiranj PCR. Delež pozitivnih testov je 42,5 odstotkov. Umrlo je 20 covidnih bolnikov. V državi je aktivnih 45143 primerov okužb.

Vlada je predlagala nov zakon v boju z novim koronavirusom PKP 10. Cepljenje je dokazano najbolj varen in učinkovit preventivni ukrep v boju proti nalezljivim boleznim, ki ščiti tako posameznika, kot celotno družbo, je uvodoma povedal minister za zdravje Janez Poklukar, zato se uvaja povračilo škode tistim upravičencem, ki so bili cepljeni in jim je nastala škoda na zdravju: “Zato se uvaja povračilo škode tistim upravičencem, ki so bili cepljeni in jim je nastala škoda na zdravje. Prav tako se uvaja povračilo škode tistim upravičencem, ki jim je zaradi uporabe ali aplikacije zdravila za zdravljenje covid-19, ki ima začasno dovoljenje za promet, nastala škoda na zdravju. Do odškodnine so prav tako upravičeni tudi ožji družinski člani.”

“Uvedba odškodninske odgovornosti in s tem sistema odškodnin brez krivde, je ključna pri ohranjanju zaupanja v varnost in kakovost cepiv ter zagotavljanju učinkovitega in celovitega izvajanja nacionalnega programa cepljenja proti Covid-19,” je izpostavil.

Kot je izpostavil minister, je edina rešitev cepljenje, zato je še enkrat vse pozval k cepljenju in še enkrat izpostavil: “Enako kot pri zdravilih, se tudi pri cepivih v zelo redkih primerih lahko pojavijo resni neželeni učinki, vendar koristi cepljenja močno odtehtajo tveganja zaradi resnih posledic bolezni.”

Kot je pojasnil minister, velja ta ukrep tudi za nazaj za časa covida-19, odškodninska vloga se lahko iz razloga hujših zapletov tudi za nazaj, govorimo o nekaj letih, je izpostavil.  Gre za težje zaplete, o tem presoja komisija, višina odškodnin pa je opredeljena v zakonu o nalezljivih boleznih, je še povedal. (24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča