petek, 26 aprila, 2024
DomaSlovenijaVložena interpelacija zoper Ciglerja Kralja

Vložena interpelacija zoper Ciglerja Kralja

Marjan Šarec je sporočil, da je interpelacija zoper ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja vložena s podpisi LMŠ, SD, Levice in SAB. Pod interpelacijo se niso podpisali poslanci stranke Desus in nekdanji predsednik SD Dejan Židan. Glavni očitek ministru je neučinkovito ukrepanje pri zajezitvi širjenja virusa v domovih za starejše, “kaplja čez rob” pa je bilo po navedbah vlagateljev sporno financiranje Zavoda Iskreni, poroča 24ur.com.

Spomnimo, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je lani poleti objavilo javni razpis za sofinanciranje projektov za pomoč najranljivejšim skupinam prebivalstva zaradi epidemije covida-19. Na razpis se je prijavilo 135 organizacij, v ožji izbor pa se je med drugim uvrstil Zavod Iskreni, katerega soustanovitelj je bil prav minister Cigler Kralj.

Strokovna komisija pod vodstvom Mateje Softić, članice kabineta ministra, je dva milijona evrov evropskih sredstev razdelila med 17 organizacij, ki so izpolnjevali pogoje, Zavod Iskreni pa je prejel 130.000 evrov.

“Minister Janez Cigler Kralj se je iz Zavoda Iskreni izključil leto kasneje od ustanovitve zavoda, iz organov zavoda pa lansko leto,” so pojasnjevali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kar je v teh časih, ko moramo doseči precepljenost proti covidu-19, še težavneje, pa je dejstvo, da je zavod velik nasprotnik obveznega cepljenja oziroma zagovornik pravice do svobodnega odločanja o cepljenju otrok, leta 2018 pa so glasno pozivali k udeležbi na protestnem shodu pred parlamentom v Ljubljani, katerega namen je bil izraziti nasprotovanje spremembi zakona o nalezljivih boleznih.

Cigler Kralj bo interpelacijo predvidoma komentiral v ponedeljek

Premier Janez Janša je v odzivu na današnjo vložitev interpelacije Ciglerja Kralja ocenil, da bo to “odlična priložnost za razpravo o tem, koliko denarja so ministrstva pod taktirko strank SD, LMŠ SAB doslej namenjala za svoje nevladne organizacije in koliko za zdravstvo, upokojence, šolstvo ali šport”. Cigler Kralj po njegovem “dela dobro in zakonito, zato to ne bo interpelacija zoper njega”.

Dejstvo, da so opozicijske stranke vložile interpelacijo ministra njegove vlade, pa po Janševi oceni dokazuje, da v strankah KUL ne verjamejo v svojo famozno nezaupnico, “ker zakaj bi sicer odstavljali posameznega ministra, če bi verjeli, da bodo zrušili celo vlado,” je navedel. Ob tem je takšno dogajanje sredi epidemije novega koronavirusa ocenil kot “zavržno destruktivno početje, kakršnega ‘zmore’ levica samo v Sloveniji”. Minister Cigler Kralj bo interpelacijo predvidoma komentiral v ponedeljek.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča