petek, 29 marca, 2024
DomaGospodarstvoVodilni svetovni ponudnik zelenega vodika in Keko oprema d.o.o.!

Vodilni svetovni ponudnik zelenega vodika in Keko oprema d.o.o.!

Izjemen uspeh za podjetje Keko oprema iz Žužemberka. Lastno znanje in produkt oz. rešitev proizvodnje visoko temperaturnih elektroliznih celic podjetja Keko oprema d.o.o. iz Žužemberka je bila izbrana kot najboljša. Suhokranjsko podjetje je izbral vodilni svetovni ponudnik rešitev pridobivanja tako imenovanega zelenega vodika in je v svetovnem merilu del do sedaj največje naložbe v proizvodnjo vodika iz obnovljivih virov.

‘Tovarna oziroma »vodikarna« bo po moči sedemkrat močnejša od jedrske elektrarne v Krškem. Naš del je le drobtinica v celotni investiciji, za nas pa vseeno največje naročilo v zgodovini podjetja in referenca prihodnjim projektom, ki so na vidiku. Vendar zdaj ni časa za slavje ampak premislek kako zahtevno naročilo uspešno in brez prehudih glavobolov vseh zaposlenih realizirati. Zavedamo se, če mi ne izpolnimo obljub bo celoten projekt propadel in z njim tudi naše podjetje. Šele po uspešni realizaciji bo čas za slavje,’ je zapisal Jože Štupar, prokurist podjetja Keko oprema d.o.o., ki je za DolenjskaNews še pojasnil:

Ena temeljih evropskih strategij je tako imenovano »razogličenje« (ne uporaba goriv, ki vsebujejo ogljik kot so nafta, premog, plin) oziroma prehod na obnovljive vire energije. V ta namen se in se bodo v prihodnosti dodeljevala milijardna sredstva. Uporaba vodika ima ključno vlogo v tej strategiji. Vodik se lahko pridobi z elektrolizo vode, vendar ima klasični postopek elektrolize slabost, da je izkoristek postopka relativno nizek. Z uporabo visoko temperaturnih elektrolitskih celic (SOEC) se izkoristek postopka pridobivanja vodika dvigne na skoraj 100%. Ker deluje taka celica na visokih temperaturah je membrana te celice narejena iz keramike, na katero so nanesene elektrode različnih kovin. Opremo za izdelavo tankih slojev keramike in nanose kovin nanjo pa izdelujemo mi, Keko oprema. Ker smo ponudili kupcu najustreznejšo tehnično rešitev se je kljub naši majhnosti odločil za nas. Tako bodo elektrolizne celice v bodočih projektih kupca narejene na strojih izdelanih v Keko.

To je le prvi kupec, zadaj pa jih čaka še kar nekaj, ki v razvoju teh celic nekoliko zaostajajo. V vsakem primeru pričakujemo na nas v prihodnosti velike pritiske na dobave opreme za ta namen. Za elektrolizo vode bo uporabljena energija sonca in vetra, vodik pa bo le kot vmesna faza. Ker je vodik težko shranjevati in transportirati, bo pretvorjen v amoniak (za uporabo v kemični industriji) in v metanol (s pomočjo CO2 iz zraka) za gorivo. O ekonomski računici v primerjavi s klasičnimi gorivi (nafta, plin) ni pisati, ker bo uporaba teh srednjeročno prepovedana.

Problem ali dobra stran za nas je, da je v Evropi in ZDA praktično le Keko oprema proizvajalec ustrezne opreme za proizvodnjo teh celic. Ob splošnem pomanjkanju inženirskega kadra in kadrovskih omejitvah lokalnega okolja bo podjetje seveda postavljeno pred številne probleme rasti. O teh pa kdaj drugič, je še zaključil Štupar.

Vodik, izjemno lahek plin s formulo H2, v kombinaciji z zeleno električno energijo velja za velik vir upanja za doseganje podnebnih ciljev v Evropi in svetu. Zelo pogost postopek za njegovo proizvodnjo je elektroliza. S pomočjo električnega toka se voda razdeli na vodik in kisik. Če ta električna energija prihaja izključno iz obnovljivih virov, kot sta vetrna ali sončna energija, jo imenujemo zeleni vodik. (Alfa Laval)

(foto: Facebook)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča