Vremenska nestabilnost, ki bo lahko marsikje izrazita

0
908
Zaradi menjave zračne mase bo ozračje v torek že od jutra nestabilno s krajevnimi plohami in nevihtami, ki bodo sprva verjetnejše nad hribovitimi predeli zahodne Slovenije, čez dan pa se bodo prehodno razširile nad večji del države. Nevihte bodo spremljali lokalno močnejši nalivi, ki lahko prinesejo tudi sodro ali drobno točo. Pred fronto se bo ponekod še lahko ogrelo v bližino 30 stopinj, popoldne, ko nas bo od severa preplavil hladnejši zrak, pa se bodo temperature znižale na vsega 20 stopinj Celzija.
Kje bo padlo največ dežja in koliko? Na to vprašanje odgovor žal ni možen, saj so nevihte zelo nepredvidljive. Nekateri izračuni meteoroloških modelov, kažejo glavnino padavin na zahodu, spet drugi pa na severu in jugovzhodu države. Verjetno bodo številna območja prejela le okoli pet litrov dežja na kvadratni meter ali celo manj, kar bo premalo, da bi bistveno omililo sušo, na nekaterih območjih pa bo lahko v kratkem času padlo tudi več 40 litrov dežja na kvadratni meter, kar lahko povzroča tudi težave in škodo. Večina vode ob silovitih nalivih namreč odteče površinsko, zato so jutri sredi dneva in popoldne možni močnejši porasti manjših rek in hudournikov.
Po prehodu hladne fronte se bomo sredi tedna spet vzpenjali po temperaturni lestvici. V četrtek in petek, ko se bo nad nami zadrževal najtoplejši zrak, bo lahko živo srebro v najbolj vročih krajih ponovno preseglo 35 stopinj Celzija. Nov prehod fronte z nekaj padavinami se nakazuje za noč na soboto.  (Rok Nosan / Vreme 24/7)
(FOTO: ARSO)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj