četrtek, 2 maja, 2024
DomaVremeVremenska stabilnost zadnje dni preseneča

Vremenska stabilnost zadnje dni preseneča

Ne boste verjeli. Zadnje daljše obdobje stabilnega vremena brez padavin letos smo imeli februarja, ki sicer praviloma ne velja za suh zimski mesec. Zadnjega pol leta je vreme v večjem delu Slovenije nadoknadilo sušo iz preteklih sezon in nivo podtalnice se je močno dvignil. V nekaterih gozdovih je po dolgem času ogromno gob vseh vrst. Je pa temperatura v gozdu, ne glede na vlago, vseeno prijetnejša.

Ponoči bo na nebu nekaj oblačnosti, vseeno pa bo prevladovalo jasno vreme, kar pomeni da se bo tudi sreda v večjem delu Slovenije začela s sončnim vremenom. Temperature bodo za kakšno stopinjo višje kot v preteklih dneh. Na SZ bo 13 stopinj, na JV jih bo 15, še stopinja več bo zjutraj na Štajerskem in v Prekmurju. V osrednji Sloveniji bo 17 stopinj, še nekoliko topleje pa bo na Primorskem.

Sreda bo sončna, nekaj več kopaste oblačnosti bo na nebu popoldne in zvečer, ko bo predvsem v hribovitem svetu severne Slovenije nastalo nekaj ploh in neviht, velik del države pa bo že šesti dan zapored ostal povsem suh. Najbolj vroče bo na Goriškem, do 32 stopinj, lokalno še kakšna več. Ob morju bo 31 stopinj, stopinja manj bo v Ljubljanski kotlini in na JV Slovenije, medtem ko bo na severu živo srebro ostalo pod 30 stopinj.

V gorah bo večji del dneva sončno in povsem suho, popoldne in zvečer pa bo ob meji z Avstrijo nastalo nekaj ploh in manjših neviht. Pihal bo šibak vzhodni veter, malce manj toplo bo kot danes, na 1500 metrov bo 16 stopinj, na 2500 metrov 10 stopinj Celzija.

Četrtek bo sončen, nekaj več kopaste oblačnosti bo popoldne, ko bo zlasti v gorskem svetu nastalo nekaj neviht. Zjutraj bo 16, popoldne 30 stopinj Celzija. Podobno vreme bo tudi v petek, velik del Slovenije bo ostal suh, na severu bo popoldne nekaj krajevnih padavin. Povsem jasno in suho vreme se nam obeta za konec tedna, ko bodo tudi dnevne temperature večinoma nad 30 stopinj. Stabilno poletno vreme se bo nadaljevalo tudi v začetku prihodnjega tedna. (Aleš Satler)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča