petek, 26 aprila, 2024
DomaVremeVrnitev zime iz 'karantene'

Vrnitev zime iz ‘karantene’

Imamo pestro zimo z nihanji in kaže da se bo tako tudi nadaljevala. Polarna fronta, ki je danes delu srednje Evrope prinesla pravi snežni metež, se bo v prihodnjih dneh počasi spuščala proti jugu in v drugi polovici tedna prešla tudi naše kraje. Ali bo ob tem tudi pri nas snežilo, ostaja še manjša neznanka, zagotovo pa se bo občutno ohladilo.

Zvečer bo marsikje še deževalo, nato bo dež slabel in prehodno ponehal. Ponoči se bo na vzhodu delno zjasnilo, zato bo po nekaterih nižinah nastala megla. Hribovite kraje na zahodu bodo medtem v zgodnjih jutranjih urah zajele nove padavine, ki se bodo pojavljale predvsem v obliki ploh. V alpskih dolinah, kjer se bosta mešala dež in sneg, bo kakšna stopinja nad ničlo. Drugod bo od 3 do 6, na Primorskem od 7 do 9 stopinj.

Spremenljivo vreme z občasnimi krajevnimi padavinami se bo nadaljevalo tudi čez dan. Dopoldne bo več padavin v zahodni, popoldne pa v vzhodni Sloveniji. Še bo toplo. V večjem delu Slovenije bo od 5 do 12 stopinj. Hladneje bo le v Zgornjesavski dolini in na Koroškem, kjer bo ob lokalno močnejših padavinah kakšno snežinko lahko prineslo vse do nižin. Drugod bo meja sneženja na nadmorski višini od 700 do 1000 metrov.

V torek bo večinoma oblačno z občasnimi manjšimi krajevnimi padavinami. Po nižinah bo deževalo, le zjutraj bo ponekod na severu lahko tudi snežilo. V sredo se vreme ne bo veliko spremenilo. Večji del dneva bo meja sneženja na nadmorski višini okoli 800 metrov, ob koncu padavin zvečer ali v noči na četrtek pa se bo ponekod lahko spustila do nižin. V nadaljevanju tedna bo vreme pri nas krojil dotok mrzlega polarnega zraka, kar bo večjemu delu Slovenije prineslo razjasnitev. Najbolj mrzel zrak nas bo predvidoma preplavil ob koncu tedna, ko bo marsikje tudi čez dan kar nekaj stopinj pod ničlo. (Rok Nosan)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča