Vsak dan bo topleje

Vsak dan bo topleje

-
0 184

Nadpovprečno toplo bo jutri po vsej stari celini, največje odstopanje pa bodo beležili v Skandinaviji, kjer bo marsikje za kar 15 st. C topleje od povprečja za ta čas. Malo pod ničlo bo jutri le še na skrajnem severu celine, drugod po Evropi pa bodo popoldanske temperature že povsem pomladne. V Sredozemlju bodo lokalno presegale 20 st. C.

Noč bo sprva jasna, nato se bo oblačnost nekoliko povečala. Več strjene oblačnosti ob sončnem vzhodu pričakujemo na severu države. Kljub toplim popoldnevom pa jutra ostajajo zimska. Do jutra se bo najbolj ohladilo v alpskih dolinah, na planotah Notranjske in Kočevske, kjer pričakujemo do -7 st. C. Drugod bo od -5 do -2, kakšno stopinjo nad ničlo bo zjutraj le ob morju.

Dopoldne se bo prek Slovenije pomikal pas povečane oblačnosti, zaradi katerega bodo sončni žarki le s težavo našli pot do tal. Popoldne se bo od severa delno zjasnilo, tako da bo preostanek dneva večinoma sončen. Zaradi hladnega vetra z morja bo jutri najmanj toplo na Obali, kjer se bo živo srebro ustavilo pri 10 st. C. V večjem delu države pričakujemo med 11 in 13 st. C, najtopleje bo na Goriškem in v JV Sloveniji, kjer bo 14 st. C.

Po nekaj mrzlih dneh bo jutri tudi naše vršace dosegel občutno toplejši zrak. Višina ledišča se bo popoldne dvignila na nadmorsko višino okoli 2500 metrov, zaradi otoplitve pa se bo čez dan na prisojnih pobočjih zelo povečala nevarnost proženja snežnih plazov. V sredogorju bo vetra malo, v visokogorju pa se bo veter po krajšem zatišju dopoldne spet nekoliko okrepil.

Tudi prihodnji dnevi ne bodo razočarali ljubiteljev sonca in pomladnih temperatur. V petek bo sicer na nebu vzhodne Slovenije občasno še nekaj oblakov, ki se bodo do sobote zjutraj povsod umaknili. V petek in soboto bo najtopleje na Goriškem, v nedeljo pa se bodo najvišje temperature preselile na vzhod države. Marsikje bomo izmerili 15 st. C ali še kakšno več, zelo toplo pa bo tudi v višjih legah. (Rok Nosan)