Vse več ilegalcev čez Kolpo, kako bo s turistično sezono?

2
339

Ilegalni prehodi meje čez reko Kolpo se nadaljujejo. V Beli krajini policisti Policijske uprave Novo mesto skoraj vsaj dan obravnavajo ilegalne prehode. Samo minuli konec tedna so prijeli 14 oseb. Vse to pišem samo zaradi Bele krajine. Čudovite pokrajine, prijaznih ljudi in odlične kulinarike, ki je scentralizirana Slovenija pozna samo po obiskih in odličnem obedovanju oz. gostoljubnosti domačinov. Prometno in še kako drugače zapostavljeni JV konec Slovenije, si zasluži več pozornosti in ukrepanja. Pred nami je tudi poletna turistična sezona, ki je ob reki Kolpi v zadnjih letih doživela turistični razcvet. Bo tako tudi v letos, v naslednjih letih?

V naslednjih mesecih bo reka Kolpa nižja in zagotovo je pričakovati, da bo ilegalnih poskusov prehoda meje še več. Ob tem pa se postavljajo vprašanja, kaj počnejo hrvaške pristojne službe, pa tudi njihovi kolegi v Bosni in Hercegovini. Po nekaterih informacijah naj bi bilo zbirališče novih prebežnikov na območju Velike Kladuše (BiH), ki je tik ob meji s Hrvaško in ki je od meje s Slovenijo, po cesti, oddaljena le slabih 85 km.

Malo razmišljam….Za enkrat ni znano po kateri poti prihajajo novi pribežniki. Glede na to, da je večina prebežnikov iz Alžirije in Tunizije, bi lahko slednji iz svojih držav prispeli po morskih poteh, kar pomeni, da je vnovičen stik s kopnim jadranska obala. Lahko pa prebežniki potujejo po severu Afrike, vse do Egipta, Jordanije, Sirije, Turčije, Bolgarije, Srbije in Bosne in Hercegovine.

Minuli konec tedna so policisti PU Nm med opravljanjem nalog varovanja državne meje izsledili in prijeli 14 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo na območju Spodnje Preloke in Vidošičev. Devet državljanov Alžirije, štirje državljani Pakistana in državljan Tunizije so zaprosili za mednarodno zaščito in so bili po zaključenih policijskih postopkih odpeljani v azilni dom, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj