četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaVstop v Slovenijo le s potrdili PCT

Vstop v Slovenijo le s potrdili PCT

V Sloveniji se bo v četrtek začel uporabljati nov odlok o prehajanju meje, ki ukinja seznam držav in izenačuje pogoje za vstop v državo.

Vlada je prejšnji teden sprejela odločitev, da bo od četrtka vstop v državo mogoč za vse, ki bodo predložili dokazilo o negativnem testu PCR ali hitrem testu na novi koronavirusom, pri čemer PCR-test ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa od 48 ur. Veljala bodo tudi potrdila o prebolelosti, ki niso starejša od šestih mesecev, potrdila o cepljenju proti covidu-19 in potrdila o cepljenju za prebolevnike. Pristojni organi bodo pri preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT upoštevali tudi evropsko digitalno covidno potrdilo ter tovrstna potrdila tretjih držav, ki pa morajo biti v angleščini in imeti enake podatke kot evropsko potrdilo.

Oseba, ki ne predloži dokazil, bo morala v desetdnevno karanteno. Tujcu brez prebivališča v Sloveniji bo vstop v državo dovoljen, a bo napoten v karanteno, če dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer jo bo prestajal – sicer mu vstopa v Slovenijo ne bodo dovolili. Karantena se lahko prekine peti dan z negativnim testom PCR.

Vlada je zelo okrnila seznam izjem, za katere je možno prehajanje meje brez dokazil. Po novem bo to dovoljeno mlajšim od 15 let, ki potujejo v spremstvu odraslih, ter dvolastnikom ali najemnikom zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje. Med izjemami tako med drugim ni več tranzitnih potnikov ali dnevnih migrantov.

Odlok bo predvidoma veljal do vključno 23. julija. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča