petek, 29 marca, 2024
DomaKulturaX. Dvorski likovni dnevi

X. Dvorski likovni dnevi

Dvorski likovni dnevi letos praznujejo pomemben jubilej. Že deset let namreč tradicionalno potekajo na domačiji družine Rezelj na Dvoru pri Žužemberku. Rezljevi so namreč z vso odgovornostjo in predanostjo sprejeli gostiteljsko in organizacijsko obvezo ter jo kontinuirno, srčno in hkrati profesionalno uresničujejo. Srečanje likovnikov pušča sledi v širši skupnosti in predstavlja promocijo kraja, njegovih naravnih lepot in kulturne dediščine. Čeprav se je začelo v lokalnem okolju, je takoj preraslo v mednarodne dimenzije.

Likovni ustvarjalci so se prijazno odzvali našemu vabilu in nam tako omogočili njihovo uresničitev. Dvorski likovni dnevi so za avtorje, ki po večini ustvarjajo v intimi svojega ateljeja, prijetna popestritev in nova, dodatna ustvarjalna spodbuda.

Naravne in kulturne znamenitosti in zanimivosti, ter tudi vse, kar je skrito v mikro stvareh, ki senzibilnemu pogledu občutljivih umetniških duš ne ostane skrito, bo nedvomno ponovno prelito v likovno stvarnost. Prehod iz objektivnega v subjektivno – avtorsko pa je vselej odraz posameznika. Tako bodo zaigrali različni interpretativni slogi, načini, pristopi in tehnike likovne realizacije. Čas intenzivnega dela pa omogoča, da ustvarjalne misli odplujejo tudi drugam, v povsem drugačne sfere. Kaj predstavlja posamezna stvaritev, kako predstavlja, s kakšnimi likovnimi izraznimi sredstvi je ustvarjena – to niso vprašanja, ki jih bomo zastavljali ustvarjalcem, še manj pa bomo z njimi omejevali njihovo delovanje. Naj svoboda izražanja naredi svoje! Naj naplavi na slikovne površine in v druge artefakte tisto, kar je neločljiv del posameznika, kar je njegova ustvarjalna identiteta.

Za jubilejne Dvorske likovne dneve smo izbrali avtorje, ki so bili v preteklih letih pomemben del tega likovnega dogajanja, so ga zaznamovali, mu dali posebnosti in ustvarjali njegovo identiteto. Le enega kiparja smo povabili izven zamišljenega koncepta, vendar z namenom, da v novo desetletje vstopimo tudi z določenimi osvežitvami projekta. Vsekakor lahko med »starimi znanci« pričakujemo tudi presenečenja, nadaljevanja zastavljenih smernic in poglabljanja, predvsem pa se veselimo njihove raznolikosti, saj delovno srečanje ni tematsko omejeno, zato omogoča izživetje popolne ustvarjalne svobode.

Avtorji, slikarji in dva kiparja, so se na Dvoru zbrali v ponedeljek, 2. avgusta, dopoldne in vstopilo v ustvarjalno akcijo. V petek, 6. avgusta ob 19. uri, pa bomo njihove likovne rezultate že delili s publiko.

Udeleženci X. DVORSKIH LIKOVNIH DNEVOV so:

IGOR BANFI
IRENA GAYATRI HORVAT
MILENA GREGORČIČ
PAVEL HROVATIN
LOJZE KALINŠEK
JANKO ORAČ
TOMAŽ PLAVEC
ANDREJA SRNA
JANEZ ŠTROS
BORIS ZAPLATIL
MARUŠA ŠTIBELJ
VELJKO TOMAN
ROBERT OGRAJENŠEK

V petek, 6. avgusta 2021, ob 19. uri bomo slikarsko srečanje zaključili z razstavo novonastalih del, ki jih bomo na ogled postavili v Blatnikovem hramu. Na zaključnem dogodku bo udeležence in njihova dela predstavila Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in strokovna spremljevalka DLD. Poskrbeli bomo tudi za spremljajoči kulturni program. Na zaključek ste lepo vabljeni tudi predstavniki medijev. Razstava bo prodajna.

Likovna dela, ki nastajajo na Dvorskih likovnih dnevih, ostajajo kraju, saj so prezentirana v Galeriji DLD. Ta v središču Dvora deluje že četrto leto in v njej so razstavljena dela vseh do sedaj sodelujočih likovnih ustvarjalcev. Tako stvaritve živijo svoje poslanstvo tudi po zaključku delovnega srečanja. Predstavljajo možnost spoznavanja likovnega dogajanja na mednarodni sceni, odpirajo pogled v najrazličnejše umetniške prakse in vsebine ter predstavljajo moč in pomen, ki ga imajo Dvorski likovni dnevi za sam kraj in mnogo širše, še sporočajo gostitelji.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča