Z avtom proti policistki, kasneje v Krko

0
3703

V četrtek okoli 22. ure so krški policisti v Kostanjevici ustavljali osebni avtomobil, ki najprej ni upošteval znaka redeče svetilke, nato pa med brezglavim begom zapeljal v Krko in s kraja pobegnil peš. Patrulja policijske postaje Krško, ki je izvajala naloge nadzora državne meje, je nekaj pred deseto zvečer v Kostanjevici ustavljala pasata koprskih tablic. Voznik rdeče luči ni upošteval, zapeljal proti policistki, da je morala odskočiti in oddirjal naprej. Policisti so se zapeljali za njim, a tudi modre luči in sirene ni upošteval. Zaradi neprilagojene hitrosti je pri Pristavi pri Krki zapeljal v reko Krko, avto pustil tam, jo nato peš prebrodil in pobegnil v smeri Gazic. Voznika so sicer prepoznali. Med zasegom vozila se je na kraju zbrala večja skupina občanov, zaradi kršenja javnega reda in miru so enemu napisali plačilni nalog. Voznika bodo pa kazensko ovadili.

Mejne zadeve in tujci

Brežiški policisti so zjutraj v Slovenski vasi prijeli državljanko Burundije, nekaj kasneje pa še državljana Konga. V Ponikvah so prijeli sedem državljanov Indije. V Brezju pri Veliki dolini so prijeli tri državljane Nepala, državljana Pakistana in državljana Konga. V noči iz četrtka na petek so v Slovenski vasi prijeli tri državljane Burundi, v Ločah pa še petnajst.

Policisti specializirane enote za nadzor državne meje so v Ponikvah zvečer prijeli tri državljane Kameruna. V noči iz četrtka na petek so v Dobovi prijeli po dva državljana Afganistana in Bangladeša. Sevniški policisti so v petek zgodaj zjutraj na vlaku, ki je pripeljal iz Krškega, prijeli tri državljane Kube, ki so v Slovenijo prišli na nezakonit način.

Prometna varnost

Policisti so obravnavali dvajset različnih dogodkov, povezanih s prometno varnostjo, od tega je bilo dvanajst prometnih nesreč z materialno škodo (od teh osem povoženj divjadi).

Zjutraj je na avtocesti Trebnje – Bič zagorelo na priklopniku tovornega vozila za prevoz vozil. Prometni policisti so ugotovili, da je med vožnjo prišlo do požara na eni od osi priklopnega vozila – najverjetneje zaradi pregretja zavor. Ogenj je poškodoval eno od naloženih vozil na priklopniku, tako da je skupne škode kar za okoli štirideset tisoč evrov. Ker je tuja krivda izključena, policisti primer obravnavajo kot dogodek.

Na delu avtoceste med Kronovim in Dobruško vasjo, kjer je en vozni pas zaprt zaradi preplastitve vozišča, je omejitev hitrosti določena na 80 km/h. 25-letnemu vozniku kombiniranega vozila je bila ta hitrost prenizka, zato je opozarjal po omejitvah vozeče voznike z dolgimi lučmi, potem pa jih kar obvozil po odstavnem pasu. Voznika so ustavili na Čatežu in mu med drugim odredili preizkus alkoholiziranost, ki je pokazal rezultat, zaradi katerega je bilo bolj jasno, od kod dodaten pogum za neupoštevanje omejitev hitrosti in objestnost med vožnjo – 0,21 mg/l alkohola v izdihanem zraku.

Napisali so mu plačilni nalog.

Malo pred osmo so novomeški policisti v Šmarjeti zaradi nezanesljive vožnje ustavili 38-letnega voznika osebnega avtomobila. Najprej so ugotovili, da nima vozniškega dovoljenja, v nadaljevanju pa še, da je vozil pijan. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal 0,82 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Avto so mu zasegli.

V Mokrem Polju je zvečer 24-letna voznica osebnega avtomobila v ovinku izgubila nadzor nad vozilom, zapeljala v obcestno ograjo, nato pa v potok. Ni se poškodovala, pa tudi prisotnosti alkohola policisti niso ugotovili.

Na cesti Makute – Ljuben je okoli desete zvečer obležal vinsko utrujen 63-letnik, ki ni bil preveč dojemljiv za zunanje dražljaje. Policisti so ga pospremili do njegovega začasnega bivališča, z njim se bodo resneje pogovorili naknadno.

Javni red in mir

Policisti so nekaj pred dvanajsto napisali plačilni nalog 24-letni pacientki v novomeški bolnišnici. Ker ji medicinska sestra zaradi zdravstvenih razlogov ni dovolila kajenja oziroma zapuščanja oddelka, je na njo vpila in ji grozila z batinami. Malo po poldnevu pa so plačilni nalog napisali še 37-letnemu moškemu, ki je v bolnišnici iskal pomoč zaradi predhodnih poškodb. Ker primer ni bil urgenten, bi moral počakati, da pride na vrsto, kar pa ni dobro sprejel – pričel je kričati, razbijati po vratih ambulante in žaliti zaposlene. Ob prihodu policistov se je pomiril, plačal za urgentno obravnavo, in odšel proti domu.

V Kerinovem Grmu sta se malo pred dvanajsto pred vrtcem sprli 32-letnica in 26-letnica. Verbalni spor se je stopnjeval v fizično nasilje, zato so policisti za 32-letnico uvedli postopek o prekršku.

Sevniški policisti so napisali plačilni nalog 64-letniku, ki se je v gostinskem lokalu okoli pol druge popoldne neprimerno vedel do osebja.

Metliški policisti so posredovali v sporu na Dolah. Tam se je 14-letnik sprl s 15-letnico, ker naj bi ga slednja ogovarjala, da je nekaj ukradel. V prepir sta se vmešala 53-letnik in 43-letnik, tako da so se na koncu vsi štirje vpili drug na drugega in žalili. Policisti so jih pomirili in poslali vsakega na svoj konec. Zaradi kršitve javnega reda in miru bodo za mlajša dva napisali obdolžilni predlog, starejšima dvema pa so kar takoj vročili plačilne naloge, so še sporočili s PU Nm.