Z defibrilatorji za varnejši jutri Dolenjcev in Belokranjcev

0
163

Zavarovalnica Triglav v okviru novoletne akcije podarila sredstva za nakup dveh defibrilatorjev.

V Sloveniji vsak dan srčni zastoj doživijo štirje ljudje. V želji povečati možnosti preživetja prebivalcev in obiskovalcev Bele krajine ter Dolenjske ob zastoju srca je novomeška območna enota Zavarovalnice Triglav pod okriljem tradicionalne preventivne novoletne akcije »Za boljši jutri« podprla nakup dveh defibrilatorjev. Z njima bodo opremili Zdravstveni dom Metlika in Komunalo Trebnje.

Zavarovalnica Triglav del svojih sredstev že peto leto zapored preusmerja v podporo različnim preventivnim projektom. Letos je med skoraj 30 projekti podprla tudi nakup defibrilatorjev. Življenjsko pomembne naprave so se razveselili v Zdravstvenem domu Metlika in Komunali Trebnje.

»Lokalnim skupnostim želimo omogočiti kar najboljšo oskrbo za pravočasno prepoznavanje in reševanje zdravstvenih težav ter povečati možnosti preživetja ob zastoju srca. Vodilo in poslanstvo Zavarovalnice Triglav je namreč ustvarjanje varnejše prihodnosti. Za vse generacije,« je ob slavnostni predaji sredstev povedal David Toporš, direktor Območne enote Novo mesto Zavarovalnice Triglav.

Defibrilatorja za zdravstveni dom in komunalno podjetje

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje, seveda ob sočasni ročni masaži srca in umetnem dihanju. Njegova uporaba je varna in enostavna, torej ga lahko uporablja prav vsak.

Ker želijo v Zdravstvenemu domu Metlika zagotoviti čim boljšo pokritost z defibrilatorji, je namestitev naprave pred vhod v zdravstveni zavod, kjer bo lahko v vsakem trenutku, 24 ur na dan, na voljo mimoidočim, zanje zelo pomembna.

»So dnevi, ko naša urgentna ekipa odide na teren, zavod pa ostane prazen. V primeru, da bi se v času odsotnosti medicinske ekipe zgodila potreba po oživljanju, bomo tako imeli zagotovljen ustrezen aparat,« je pomen nove pridobitve opisala direktorica Zdravstvenega doma Metlika Duška Vukšinič.

V belokranjskem zdravstvenem domu so v preteklem letu sicer zaradi srčnega zastoja posredovali desetkrat, v letošnjem letu pa doslej sedemkrat. Novega defibrilatorja so se razveselili tudi v Komunali Trebnje in ga postavili pred vhod v njihovo poslovno stavbo.

Peto leto akcije Za boljši jutri

Novoletna preventivna akcija Za boljši jutri poteka že peto leto zapored. V zadnjih štirih letih so v Triglavu skozi akcijo podprli skoraj 100 preventivnih projektov po vsej Sloveniji, medtem ko jih bodo letos še skoraj 30. V preteklih letih so pomagali številnim gasilskim društvom po državi, sofinancirali nakup defibrilatorjev in različnih kompleksnih medicinskih aparatov ter podprli številne druge projekte na področju zdravstva, civilne zaščite, razvoja in varnosti otrok ter poplavne in prometne varnosti.

Novomeška območna enota zavarovalnice je lani v sklopu novoletne akcije moči za dober namen združila z Gasilsko zvezo Trebnje, ki je finančno podporo izkoristila za nakup najnujnejše gasilske opreme, so sporočili iz Zavarovalnice Triglav.