Z dežjem in vetrom do 19°C

0
594

Letošnja jesen je vsaj do zdaj nekoliko toplejša od povprečja in precej suha. Večji del Evrope je namreč prišel v objem obsežnega in globokega ciklona s središčem nad Britanskim otočjem. Pod vplivom omenjenega ciklona in fronte, ki se prek Alp pomika proti vzhodu, se bo jutri močno znižal zračni tlak tudi na območju Alp in severnega Sredozemlja. Vzdolž Jadrana bo skozi ves dan pihal močan jugo, ki bo proti gorskim pregradam prinašal topel in z vlago nasičen zrak. Nastajali bodo ozki pasovi intenzivnejšega dežja, ki se bodo nato pomikali tudi nad Slovenijo.

Že ponoči se bo dež na zahodu okrepil in razširil tudi nad osrednjo in južno Slovenijo. Najmočneje bo deževalo ob gorskih pregradah, z oddaljevanjem od njih pa se bo količina dežja hitro manjšala. Zaradi oblakov in toplega južnega vetra bo marsikje že zjutraj okoli 10 st. C. Na obali bo kar 16 st. C. Precej bolj sveže, 7 st. C, bo v alpskih dolinah in na Koroškem.

Nedelja bo v zahodni, osrednji in južni Sloveniji oblačna s pogostimi padavinami, tudi z nevihtami in nalivi. Najobilneje bo deževalo v Posočju in na območju Snežnika. Medtem bo na vzhodu, torej v pasu med Posavjem in Pomurjem vsaj dopoldne še večinoma suho in deloma sončno. Nekaj sonca bo lahko tudi na Obali, kjer bo pihal močan jugo. V kombinaciji z nizkim zračnim tlakom bo poskrbel za povišano valovanje in plimovanje morja. Še izrazitejši veter s sunki nad 100 km/h bo pihal v višjih legah. Za ta čas bo zelo toplo, zato bo tudi po najvišjih vrhovih prevladoval dež. Na SV in ob morju se bo ogrelo do 20 st. C. Drugje bo od 13 do 19 st. C.

V noči na ponedeljek nas bo prešla vremenska fronta, zato bo prehodno deževalo tudi v vzhodni Sloveniji. Jugozahodni veter se bo polegel. Na Štajerskem in v Prekmurju ga bo nadomestil nekoliko hladnejši SZ-dnik. V ponedeljek bodo padavine prehodno ponehale in marsikje se bo delno razjasnilo. A ne za dolgo, saj se nam bo od zahoda že bližalo novo padavinsko območje, ki nas bo doseglo v noči na torek. Oblake in občasne padavine lahko pričakujemo tudi v drugi polovici tedna. V sredo bo še razmeroma toplo, nato pa predvidoma nekoliko bolj sveže. (Rok Nosan)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj