nedelja, 28 aprila, 2024
DomaVremeZ jugozahodnikom bo vroča tudi nedelja

Z jugozahodnikom bo vroča tudi nedelja

Medtem ko je pri nas še zelo vroče, je del zahodne in srednje Evrope že preplavil občutno hladnejši zrak. Na meji med zelo vročo afriško in občutno hladnejšo atlantsko zračno maso je na voljo veliko energije za nastanek neurij, ki jih spremljajo močni sunki vetra, nalivi in lokalno zelo debela toča. Močna neurja danes nastajajo vse v pasu od Pirenejev, srednje Evrope, Češke, Slovaške in juga Poljske.

Lokalna neurja lahko v ponedeljek nastanejo tudi pri nas, a vremensko dogajanje bo, kar se padavin tiče, predvidoma precej manj intenzivno, kot je bilo v začetku meseca, ko so nas prizadele katastrofalne poplave. Je pa res, da lahko zaradi poškodovanih strug in naplavin že precej manjša količina dežja povzroči nove poplave.

Ponoči bo nekaj oblačnosti na zahodu in severu Slovenije, drugod bo jasno. Ponekod bo vso noč pihal JZ veter in v teh krajih bo jutro toplo. Na Štajerskem in v Prekmurju bo okoli 21 st. C. Še za stopinjo ali dve topleje bo ob morju. Zelo toplo bo tudi po gričevjih in v mestnih središčih, v preostalem delu države pa bodo temperature nekoliko nižje, nekje od 15 do 19 st. C.

Nedelja bo sprva povsod sončna. Popoldne bo naraščala tanka koprenasta oblačnost, nastalo bo tudi nekaj kopastih oblakov, a neviht ne pričakujemo. Zelo vroče bo na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju, kjer bo JZ veter živo srebro potisnil do 36 st. C. Kakšni dve stopinji manj bosta v osrednji Sloveniji in na SV-du. Na Primorskem bo okoli 33, v alpskih dolinah pa 28 st. C.

V ponedeljek kaže na oblačno vreme z le krajšimi sončnimi obdobji. Skozi ves dan bodo nastajale krajevne padavine, vmes bodo tudi nevihte in lokalna neurja. Več dežja bo na zahodu Slovenije, ob pomikanju fronte proti vzhodu pa se bo intenziteta neviht in nalivov hitro manjšala. Tudi torek bo oblačen. Občasno bodo še padavine, predvsem v bližini morja lahko nastane tudi kakšna nevihta. Občutno se bo ohladilo. Popoldne bo le okoli 20 stopinj. Precej sveža bo tudi sreda, ko so še možne krajevne padavine, nato pa spet pričakujemo sončno in toplejše vreme. Temperature bodo v začetku septembra presegle 25 st. C. (Rok Nosan)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča