četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSvetZ vojnega območja pobegnilo že 1,25 mio ljudi

Z vojnega območja pobegnilo že 1,25 mio ljudi

Deveti dan napadov na Ukrajino se je začel s požarom v največji evropski jedrski elektrarni v Zaporožju. V bližini elektrarne so več ur potekala “težka topniška obstreljevanja”. Požar je izbruhnil v stavbi, namenjeni vajam, sama elektrarna pa naj ne bi bila prizadeta. Ukrajinske oblasti so potrdile, da je ruska vojska prevzela “popoln nadzor” nad elektrarno. Članice zveze Nato nasprotujejo vzpostavitvi območja prepovedi preletov nad Ukrajino.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pozval sosednje države, naj ne stopnjujejo napetosti. “Nobenih slabih namer nimamo proti našim sosedom. In svetoval bi jim, da ne zaostrujejo razmer, da ne uvajajo omejitev. Izpolnili bomo svoje obveze in to bomo počeli tudi v prihodnje,” je povedal v televizijskem prenosu.

Nadaljeval je, da trenutno ne vidijo kakšne potrebe po zaostrovanju ali slabšanju odnosov, povzema tiskovna agencija Reuters. “In vse naše akcije, če se pojavijo, so vedno izključno odgovor na kakšne akcije proti Ruski federaciji,” je poudaril.

Urad ZN za človekove pravice je sporočil, da je bilo med rusko invazijo v Ukrajini do zdaj ubitih že 331 civilistov. 675 ljudi je bilo ranjenih. Zaradi ruske invazije je iz Ukrajine po podatkih Združenih narodov doslej zbežalo že 1,25 milijona ljudi. Največ, okoli 672.000, se jih je zateklo na Poljsko, okoli 194.000 v Moldavijo in 133.000 na Madžarsko, je v Ženevi sporočil tiskovni predstavnik Mednarodne organizacije za migracije (IOM), ki je agencija ZN.

Po besedah vodje ruskega nacionalnega centra za civilno zaščito, polkovnika Mihaila Mizinceva, je bilo od začetka posebne vojaške operacije z nevarnih območij evakuiranih več kot 149.000 ljudi, od tega 40.629 otrok, poroča ruska tiskovna agencija Tass. UNHCR pa navaja, da je od začetka invazije iz Ukrajine v Rusijo pobegnilo 53.300 ljudi, mejo z Belorusijo pa je prečkalo okoli 384 ljudi.

(foto: twitter)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča