Za 150.000 € glob, gostinci nezadovoljni

0
3438

Zdravstveni inšpektorat je v času epidemije opravil več kot 6000 inšpekcijskih pregledov in od policije prejel več kot 8000 predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov. Zaradi kršitev prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev so izrekli 50 glob, za kršitve prepovedi gibanja več kot 1200 glob. Skupni znesek glob znaša več kot 150.000 evrov. (STA)

V sekciji za gostinstvo in turizem pri obrtno-podjetniški zbornici (OZS) in v turistično gostinski zbornici (TGZS) ugotavljajo, da vlada pri pripravi tretjega protikoronskega paketa ni uslišala večine njihovih želja. Blaž Cvar iz OZS-ja napoveduje, da se bodo obrnili neposredno na poslance in skušali vendarle spremeniti določbe.

Turistična združenja so ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo poslala 34 predlogov za tretji protikoronski paket. Ukrepi, ki jih je vlada predlagala za področje gostinstva, pa ne zadovoljijo pričakovanj gostincev pri reševanju trenutne krize, je poudaril predsednik sekcije Cvar.

Ukrep čakanja na delo, ki se podaljšuje za en mesec, nikakor ne zadosti trenutni situaciji,” je menil Cvar in spomnil, da bo panoga prizadeta precej dlje. Pozdravil pa je ukrep skrajšanega delovnega časa, ki bo marsikateremu gostincu v obdobju zmanjšanega obsega dela verjetno prišel prav.

V sekciji so razočarani tudi glede turističnih vavčerjev za prebivalstvo, ki jih pri gostincih po sedanjem predlogu ne bo mogoče koristiti. Vlada računa na multiplikativen učinek, saj bi tisti, ki bi koristili bone za namestitve, obiskali tudi gostinske lokale. “A iz tega so izvzeti gostinci iz turistično še nerazvitih krajev,” je poudaril Cvar. “Gostinstvo ni nujno vedno povezano s turizmom – predstavlja tudi javni servis, povezano je z lokalnim prebivalstvom, domačini in tako naprej,” je spomnil.

Svoje predloge bomo v obliki pobude za sprejetje amandmajev poslali političnim strankam,” je dejal. Želje se bodo nanašale tako na koriščenje vavčerjev kot na ukrep čakanja na delo, tako da bi se ta podaljšal po željah in potrebah turizma. “Sicer se obeta množično odpuščanje v hotelirstvu, pa tudi v gostinstvu,” je opozoril Cvar.

Večji hoteli so še zaprti

Da osnovni predlogi in želje turističnega gospodarstva v tretjem protikoronskem paketu niso bili upoštevani, je ocenil tudi direktor TGZS-ja Fedja Pobegajlo. Zlasti to velja za instrument čakanja na delo.

Vse ocene kažejo, da bo okrevanje turizma izjemno počasno, kar pomeni, da bo potreba po polni zaposlitvi vseh zaposlenih nastopala zelo počasi oz. letos sploh ne. Zato bi ta ukrep pomagal pri ohranitvi delovnih mest,” je izpostavil.

Turistične bone v zbornici pozdravljajo. “To se nam zdi pravilen ukrep v času zagona domačega povpraševanja,” je dejal in dodal, da je tudi promocijska kampanja Slovenske turistične organizacije za spodbujanje dopustovanja doma zelo dobra. Vseeno pa se, tudi s pospeševanjem prodaje na domačem trgu, “ne bo dalo omiliti izpada turizma v taki meri, da bo pod temi pogoji možno preživetje vseh podjetij in se bo mogoče izogniti masovnemu odpuščanju“, je posvaril.

Pobegajlo je spomnil tudi, da so večje nastanitvene zmogljivosti še vedno zaprte in ni znano, kdaj se bodo lahko odprle. Prav tako še niso objavljeni standardi, v skladu s katerimi naj bi ti hoteli obratovali.

Nesprejemljiv tretji paket

Sindikatu dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije se vladni predlog tretjega protikoronskega paketa ocenjujejo kot “nesprejemljiv“. Predsednik sindikata Kristijan Lasbaher je poudaril, da bodo zahtevali sestanek z vodstvom države in si prizadevali, da se ukrep subvencioniranega čakanja na delo podaljša za vsaj tri mesece, sicer se boji odpuščanj. “Gostinsko-turistična panoga se ne more pobrati v petih dneh. To ni tovarna,” je izpostavil.

Lasbaher je tudi spomnil, da kakovostnega kadra na področju gostinstva in turizma, denimo kuharjev in natakarjev, v Sloveniji močno primanjkuje. Menedžerji se tega po njegovih besedah zavedajo. Kriza s koronavirusom tako po njegovi oceni predstavlja tudi priložnost, da se v panogi uredi normalni delovnik brez viška ur in da delavci tudi izkoristijo dopuste. A podjetja zanima dobiček, je še spomnil. (STA)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj