torek, 18 junija, 2024
DomaSlovenijaZa 21.600 odmerkov molnupiravirja dobrih 13 mio €

Za 21.600 odmerkov molnupiravirja dobrih 13 mio €

NIJZ je v sredo pojasnil, da pričakujejo prve odmerke zdravila proti covidu-19 molnupiravir, ki ga izdeluje ameriški farmacevtski gigant Merck, v Sloveniji predvidoma na začetku decembra. Za nekaj več kot 13 milijonov evrov bo Slovenija naročila 21.600 terapevtskih odmerkov.

Terapevtski odmerek zdravila je skupno število kapsul, potrebnih za en sam potek zdravljenja, torej bo prva pošiljka tega zdravila zadostovala za zdravljenje 21.600 bolnikov s covidom-19. Protivirusno zdravilo molnupiravir deluje tako, da zmanjša sposobnost virusa za razmnoževanje in s tem upočasni bolezen. Na podlagi podatkov iz kliničnih testiranj se je zdravilo izkazalo za najučinkovitejše, če se jemlje v zgodnjih fazah okužbe.

Izredno uporabo molnupiravirja, ki ga izdeluje podjetje Merck, je Evropska agencija za zdravila (Ema) odobrila v petek. Kot je takrat poročala francoska tiskovna agencija AFP, pomeni to zdravilo prelomen korak v boju proti covidu-19. Študije namreč kažejo, da zmanjšuje tveganje za hospitalizacijo in smrt pri bolnikih z visokim tveganjem za težji potek bolezni.

Zdravilo, ki za redno uporabo trenutno še ni odobreno v EU-ju, se lahko uporablja za zdravljenje odraslih s covidom-19, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za razvoj hude oblike covida-19, je ob izredni odobritvi sporočila Ema. Protokol za uporabo tega protivirusnega zdravila v Sloveniji pripravlja klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Ema je sporočila, da Merckovih tablet proti covidu-19 ne smejo uporabljati nosečnice ali ženske, ki ne uporabljajo kontracepcije in bi lahko zanosile. “Ta priporočila so podana, saj so laboratorijske študije na živalih pokazale, da lahko visoki odmerki vplivajo na rast in razvoj plodu,” je še navedla Ema.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča