Za Belo podpisano, naj zaživi

0
503

V Semiču so danes podpisali pogodbo podpis pogodb o nakupu objektov, opreme in naprav na smučišču Bela. Minuli teden smo poročali, da je smučišče Bela še vedno v lasti podjetja Iskra d.d., z današnjim dnem pa sta postala upravljalca oz. najemnika občina Semič in podjetje Smuk d.o.o. Gre za družbo za športno rekreativne dejavnosti iz Ljubljane, katere direktor je Igor Rupnik.

Smuk d.o.o. ima tudi koncesijo za upravljanje smučišča Macesnovc pri Kranjski Gori, ki so ga februarja letos po osmih letih spet odprli. Zemljišča so v lasti kmetov in države, upravljavec pa je Rupnik.

Na smučišču so urejene tri proge v skupni dolžini 1800 metrov, obratujejo pa dvosedežnica in dve krajši vlečnici, namenjeni začetnikom in otrokom. Lahko rečemo, da je smučišče vsaj po razpoložljivih progah oz. metrih precej podobno Beli oz. Gačam

Pogovarjali smo se semiško županjo Polono Kambič, ki je za DolenjskaNews predstavila sodelovanje in nadaljnjo delovanje smučišča, ki je zagotovo v javnem interesu. Po suhi sezoni se veselijo sodelovanja s podjetjem Smuk.

Sprva je bila kupnina za smučišče 280.000 evrov, takšna cena je bila junija lani. Medtem pa se je dvignila celo na 350.000 evrov. Občina se je uspela z Iskro pogoditi, da je kupnina smučišča, naprav in objektov 280.000 evrov. 100.000 evrov bo pokrila občina za t.i. javni del; poskrbela bo za vodovod in za dve transformatorski postaji.

180.000 evrov in davek pa bo odplačalo podjetje Smuk d.o.o. Podjetje bo upravljalo s smučiščem, gostinskim in ostalimi objekti. Z dosedanjo lastnico smučišča so sta se občina in Smuk dogovorila za obročno odplačevanje in sicer do leta 2018, do takrat je namreč še vedno lastnik smučišča Iskra. V primeru neplačanih obrokov pa Iskra lahko prekine sodelovanje.

Vsekakor bo dobrodošlo sodelovanje tudi z ostalimi občinami v regiji, ki bi lahko pristopile k projektu in spet obudile oz. zagnale to priljubljeno smučišče. Nekaj naprav je namreč po letu mirovanja dotrajanih, prav tako so potekla tudi uporabna dovoljenja. Vse to bodo še v teh mesecih uredili. Od opreme so bili do sedj prodani štirje snežni topovi. Ostala oprema, tudi teptalec snega pa je še vedno na Gačah.

Semiška županja se je že obrnila na ministrstvo za finance, ki bo najverjetneje prisluhnilo nameri, prav tako pa je z obuditvijo smučišča seznanila tudi župane dolenjskih in belokranjskih občin. Predvidoma avgusta letos bo tudi svet regije, kjer se bodo seznanili z namero in v upanju za dobrobit regije, projekt tudi podprli.